Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  beč

  TOP lista NAJBOLJIH GRADOVA za život: Neki nam nisu tako daleko

  Gradovi u Evropi i Kanadi dominiraju u najnovijem Globalnom indeksu životnih uslova, sa lokacijama koje dobijaju skoro savršene ocene zbog svoje sposobnosti da građanima ponude stabilnost, zdravstvenu zaštitu, snažno obrazovanje, kulturu, prijatnu klimu i kvalitetnu infrastrukturu.

  U godišnjem indeksu životnih uslova koji je pripremila Economist Intelligence Unit (EIU), odeljenja za istraživanje i analizu “The Economista“, a na osnovu podataka iz 173 grada, Beč, glavni grad Austrije, zadržao je titulu najboljeg grada za život.

  Prema “The Economistu“, ovogodišnja rang lista deset najprikladnijih gradova za život izgleda ovako:

  1. Beč (Austrija),
  2. Kopenhagen (Danska),
  3. Melburn (Australija),
  4. Sidnej (Australija),
  5. Vankuver (Kanada),
  6. Cirih (Švajcarska),
  7. Kalgari (Kanada),
  8. Ženeva (Švajcarska),
  9. Toronto (Kanada)
  10. Osaka (Japan)
  Kopenhagen, balans, grad

  Kopenhagen (Pixabay)

  Dok su se zdravstvene usluge poboljšale širom sveta, rezultati stabilnosti su se smanjili u mnogim zemljama zbog posledica ratova.

  Kriterijumi za život u svim gradovima na listi vratili su se na nivoe pre pandemije COVID-19.

  Rangiranje zapadnoevropskih gradova je palo jer su zaostajali za ekonomskom trkom na azijskom tržištu zbog građanskih nemira i štrajkova radnika.

  Kijev, glavni grad Ukrajine, koji nije uvršten na listu za 2022, ove je godine bio pri dnu liste na 165. mestu zbog rusko-ukrajinskog rata. Moskva, koja je zbog rata pala na 96. mesto 2022. godine, zadržala je istu poziciju.

  U Damasku i Lagosu nema napretka

  Dok je razvoj nakon epidemije uočen u deset gradova s najnižom sposobnošću za život, nijedan razvoj nije otkriven u Damasku, glavnom gradu Sirije, koji se nalazi na dnu liste.

  Damask — nalazi se na poslednjem mestu jer socijalni nemiri, terorizam i sukobi sprečavaju pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Lagos, koji se nalazi na pretposlednjem mestu, ima veze sa Damaskom po pitanju stabilnosti, dok je lošiji po pitanju zdravstvene zaštite i obrazovanja.

  Damask, Sirija (Unsplash)

  Tripoli u Libiji, Alžir u Alžiru i Karači u Pakistanu zaokružuju pet najnižih.

  Gradovi u Papui Novoj Gvineji, Bangladešu, Zimbabveu, Kamerunu i Iranu se na sličan način nalaze u najnižih 10 na indeksu.

  „Ratovi, sukobi i terorizam su najveći faktori koji opterećuju 10 najniže rangiranih gradova, od kojih je sedam sa Bliskog istoka i iz Afrike“, navodi se u izveštaju. „Međutim, ohrabruje, svih 10 najnižih gradova, osim Tripolija, videli su da se njihov rezultat poboljšao u protekloj godini kako su se restrikcije oko COVID-19 ublažile, pri čemu su se i Daka u Bangladešu i Port Moresbi u Papua Novoj Gvineji pomerili po tri mesta“.

  Rangiranje je dobijeno bodovanjem stabilnosti gradova, zdravstvene zaštite, kulture i životne sredine, obrazovanja i infrastrukture.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE