Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tone zlata u otpadu: U Boru otkriveno BLAGO vredno 720 MIL. EUR

  Nakon pet godina istraživanja, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) i japanski Univerzitet „Akita“, došli su do fantastičnih podataka.

  Naime, ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara, za šta su korišćena i dva satelita Japanske svemirske agencije, ustanovljeno ja da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primenu najpovoljnije tehnologije, moglo „izvući“ oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrednost veća od – 720 miliona dolara!

  Ovo je, za „Večernje novosti“, potvrdio Mile Bugarin, direktor IRM.

  „Pre pet godina, na osnovu sporazuma između vlada Srbije i Japana, IRM i Univerzitet „Akita“ započeli su projekat, vredan pet miliona dolara, koji je za cilj imao istraživanje prostora koji je bio pod neposrednim uticajem rudarske proizvodnje. Na osnovu tih istraživanja, za šta su naši partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cenama metala, „zarobljeno“ više od 720 miliona dolara“, objašnjava Bugarin.

  On ističe da bi sledeća faza projekta trebalo da bude izbor najbolje tehnologije, koja bi, uz rekultivaciju zemljišta, doprinela i vađenju bakra, zlata i izvesne količine srebra iz rudarskog otpada sa ovog područja.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE