Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TIM IZ SNOVA koji svet spasava korone: Ko je par koji stoji iza VAKCINE?

  Sahin i njegova supruga nalaze se  na listi od 100 najbogatijih Nemaca, a trenutno su poznati kao „tim iz snova“ koji bi mogao da spasi svet od koronavirusa, piše nemački Welt am Sonntag.

  Ugur Sahin, koji dolazi iz skromne porodice, osnivač je nemačke kompanije BioNTech vredne dve milijarde dolara, ali ipak još uvek na posao dolazi biciklom.

  Njegova supruga Ozlem Tureči takođe je članica upravnog odbora u BioNTech-u.

  Naime, globalna trka u pronalasku vakcine protiv Kovida-19 podigla se na viši nivo u ponedeljak kada su kompanije Bajontek (BioNTech) i američki Fajzer (Pfizer) objavili da njihova vakcina nakon treće faze kliničkog testiranja ima efikasnost od 90 odsto.

  Na dan venčanja – u laboratoriji

  Sahin, rođen u Turskoj, odrastao je u Nemačkoj gde su njegovi roditelji radili u Fordovoj fabrici automobila. Nakon završenog fakulteta, Sahin je postao profesor i istraživač u području imunoterapije. Radio je u bolnicama u Kelnu i gradu Hamburgu, gde je tokom svoje rane akademske karijere upoznao imunološkinju Oezlem Tuereci. Medicinsko istraživanje i onkologija postali su njihova zajednička strast, prenosi Jutarnji list.

  Ozlem Tureči, ćerka turskog lekara koji je takođe iz Turske došao u Nemačku, rekla je jednom prilikom u intervjuu da su čak i na dan svog venčanja oboje našli vremena za rad u laboratoriji.

  Zajedno su proučavali imuni sistem kao potencijalnog saveznika u borbi protiv karcinoma i pokušavali da ustanove koji je jedinstveni genetski sastav svakog pojedinog tumora.

  Preduzetnički život započeli su 2001. godine kada su osnovali firmu Ganymed Pharmaceuticals kako bi mogli da razviju antitela protiv karcinoma. Sahin, koji je tada predavao i na Univerzitetu u Majncu nikada nije odustao od predavanja.

  Ova firma prodata je 2016. godine japanskom Astellasu za 1,4 milijarde dolara, a Sahin i Tureči su zajedničkim snagama 2008. godine osnovali BioNTech sa ciljem postizanja šireg raspona alata za imunoterapiju u borbi protiv karcinoma.

  Na sastanke u farmericama i sa rancem

  Sahin i njegova supruga trenutno se nalaze na listi od 100 najbogatijih Nemaca.

  Ipak, usprkos bogatstvu, njegove kolege opisuju ovog vrednog lekara kao mirnog i odmerenog čoveka koji radije čita naučne časopise nego što proverava cene deonica svoje kompanije.

  „Uprkos svim postignućima nije se promenio, oduvek je bio skroman i pristupačan“ kazao je Matias Kromajer, član kompanije koja novčano podržava BioNTech i dodao da je normalno videti Sahina da na sastanke dolazi u farmerkama, sa rancem i kacigom za biciklu.

  Njihova vakcina protiv Kovida-19 mogla bi da postane dostupna najranjivijim grupama ljudi do marta 2021. i zajedno sa ostalim vakcinama iz temelja da promeni tok pandemije.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE