Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  A kad se dođe u centar i oseti miris mora…: Kupanje u SVETOJ ZEMLJI (FOTO)

  Tel Aviv je grad u Izraelu u okrugu Tel Aviv, na obali Sredozemnog mora. O tome kakva je to destinacija ispričao nam je Aleksa Ilić, modni dizajner, koji je posetio Tel Aviv i Jerusalim u maju ove godine.

  1. Prvi utisci sa putovanja?

  Već nakon izlaska sa aerodroma usledio je pravi šok. Vreme koje me je dočekalo tamo bilo je skroz suprotno od onoga što sam ostavio u Beogradu. Moje putovanje u Tel Aviv desilo se u maju mesecu, kada su kod nas bile niže temperature i obilne padavine. Kako sam kročio na njihov asfalt, zapuhnuo me je talas veoma toplog vazduha, nešto nalik stotine jakih fenova uperenih baš u mene.

  Iako u to doba temperatura nije prelazila 27 stepeni, zbog male vlažnosti vazduha i geografskog položaja ovog grada, subjektivni osećaj bio je daleko iznad realnog. Prvi utisak mi je bio da nisam spreman da se nosim sa tamošnjom klimom, međutim, kako sam došao u centar grada i osetio miris mora, situacija je postala daleko podnošljivija.

  2. Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

  Oduvek sam voleo da putujem i istražujem nove destinacije, upoznajem druge kulture i načine življenja. Do sada su se sva putovanja svodila na evropske gradove, gde je život manje više sličan našem. Samim tim želeo sam da istražim nešto drugačije, nešto više orijentalno. Tel Aviv mi se iz priče drugih učinio kao dobar početak za upoznavanje nečeg egzotičnog.

  3. Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

  Najjači utisak koji sam poneo iz ovog grada u jednoj reči bih opisao kao kontrast. U jednom gradu, koji i nije tako veliki, možete videti i krajnje siromaštvo i krajnje bogastvo. Tel Aviv je mesto ukrštanja svih vera i nacionalnosti, grandioznih građevina i prljavih kvartova, vrelog betona i divne prirode. Evrovizija koja se u to vreme odvijala tamo, još više je doprinela tom kulturološkom šoku.

  4. Da li biste ovakvo putovanje preporučili nekome i zašto?

  Posetu Tel Avivu bih definitivno preporučio, međutim, više kao odmor. Lepo vreme, divne dugačke plaže i priroda koja umiruje su nešto što bi svako trebalo da doživi bar jednom. To kažem zato što, iz ugla turiste, koji voli da obilazi i upoznaje gradove i sluša njihovu istoriju, i nisam baš oduševljen “ponudom“. Pored starog dela grada Jafa koji neodoljivo podseća na scenografiju iz serije „Igra prestola“, nema puno kutaka koji su obogaćeni istorijom. Zbog toga bih uz posetu Tel Avivu obavezno preporučio i posetu Jerusalimu, koji je udaljen svega sat vremena vožnje autobusom. Za prave ljubitelje istorije, to je istinska oaza, miks svih mogućih religija. I naravno, Zid plača ili Zapadni zid, nezaobilazna tačka svakog turiste.

  5. Koliki budžet treba izdvojiti za ovo putovanje?

  Putovanje koje sam ja oranizovao trajalo je svega tri dana, što je u prinicpu i dovoljno da se sve obiđe u Tel Avivu, tako da je budžet od nekih 300-400 evra bio dovoljan. Međutim, moram naglasiti da je grad, za naše standarde prilično skup, i da bi za neki duži boravak trebalo i više novca.

  6. Koje je najlepše doba godine za ovakvo putovanje?

  Kao što sam naglasio na početku, klima je veoma drugačija od naše, tako da bih uvek preporučio proleće kao najbolje vreme za odlazak. Vreme je dovoljno toplo da možete da se okupate u moru, a još uvek ne previše vruće da ne možete da obilazite grad.

  Ovde možete pogledati fotografije sa ovog putovanja:

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE