Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tek svaki peti umetnik dobija 10 posto povećanja

  Povećanje plata u ustanovama kulture nije isto za sve kulturne radnike u Srbiji.

  Duplo manje trebalo bi da dobiju oni na lokalnom nivou, pa će tako za 10 odsto biti deblje koverte zaposlenih u institucijama koje su na budžetu, dok će samo pet procenata stići za one koji nisu na državnoj kasi.

  Dragana Đorđević, predsednica Samostalnog sindikata kulture kaže za Novosti da se od jula nekoliko puta pismeno obratila premijerki Ani Brnabić, ali da odgovora nema ni po ovom, a ni po drugim pitanjima.

  Predsednica Vlade objavila je povećanje za zaposlene u kulturi od 10 odsto, ali se ispostavilo da će taj procenat dobiti samo ustanove koje se finansiraju iz republičkog budžeta, kaže Dragana Đorđević.

  To znači da će njih 2.350 dobiti to povećanje, dok će 9.570 zaposlenih koji se finansiraju „na lokalu“ dobiti samo pet odsto. Po toj računici, samo petina će imati veće zarade, kako je i najavljeno.

  S obzirom na to da na dopise i telegrame koje su slali predsednici Vlade u poslednja dva meseca nisu dobili nikakav odgovor, članstvo im je dalo nalog da organizuju proteste i štrajkove.

  Za Draganu Đorđević je nepravedno da je, recimo, kulturna baština „Ćele kula“ po ovoj podeli samo niška a ne i srpska, i dodaje da sve kulturne institucije moraju da budu pod jednom, državnom kapom.

  Odlučili smo da nećemo pregovarati o kolektivnom ugovoru sve dok se ne reši pitanje plata, kaže Đorđevićeva.

  Na spisku ustanova koje su na državnom budžetu su 24 kulturne institucije, a od toga ih je 20 u Beogradu. „Krug dvojke“ je zatvoren, samo četiri institucije nisu u njemu. Svi muzeji, arhivi i galerije širom Srbije dobiće samo pet odsto, kaže Đorđevićeva.

  Izvor: Novosti

  Foto: www.narodnopozoristenis.rs

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE