Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  obavezne maske

  Tek smo u prvoj fazi omikrona, uskoro sledi druga i teža

  Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da će sadašnji talas epidemije koronavirusa imati dve faze.

  U prvoj, koja je sada u toku, oboljevaju mlađi, deca i ljudi srednje životne dobi.

  U drugoj fazi, koja se, kako je Tiodorović rekao, može očekivati sledeće nedelje ili nedelju dana kasnije, više će oboljevati stariji ljudi, posebno teški i hronični bolesnici.

  Činjenica da se omikron soj virusa širi 10 do 15 puta brže nego raniji sojevi može napraviti problem zdravstvenom sistemu, koji je, naveo je Tiodorović, već sada na udaru jer se broj obolelih zdravstvenih radnika procenjuje na između sedam i 10 odsto.

  „To može napraviti situaciju da kada nam bude trebalo najviše zdravstvenih radnika budemo u problemu“, rekao je Tiodorović.

  Naveo je i da dodatni problem predstavlja to što se u februaru može očekivati porast oboljevanja od gripa, koji se već pojavio, a porastu može doprineti i nastavak školske godine, jer su đaci, kako je rekao, motor širenja gripa.

  Ocenio je da kovid ambulante sada trpe ogroman pritisak koji se preneo sa trgova i dočeka i da je sada kasno da se donesu rigoroznije protivepidemijske mere.

  Njih je, prema Tiodorovićevoj oceni, trebalo doneti mnogo ranije.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.  

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE