Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tek kad nas je EK „spomenula“: Uskoro rešavanje FAMOZNIH v.d. statusa

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će uskoro biti raspisan konkurs za sve direktore javnih preduzeća, u kojima je veliki broj njih u v.d. statusu.

  „To je jedna od anomalija koje se spominje u izveštaju Evropske komisije i radimo na tome“, kazao je Vućić novinarima, navodeći da je o tome razgovarao sa članovima Vlade Srbije, koja će to sprovesti.

  Dodao je i da su na sastanku bili ministarska rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, a direktore javnih preduzeća je zamolio da budu korektni prema ministru i kako bi sve funkcionisalo na profesionalan način, u suprotnom će se pribeći „drugim merama“.

  Vučić je odbacio i kritike bivšeg guvernera NBS Dejana Škoškića u vezi sa rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) i ponovio kako je siguran da će stopa rasta sledeće godine u Srbiji biti između pet i šest odsto.

  Komentarišući ocenu Šoškića da ne postoje uslovi da stopa privrednog rasta sledeće godine dostigne šest odsto i da neće preći tri odsto, Vučić je naveo da „plus tri jeste nedostižna brojka, ali za Šoškića i njegovo vreme i njegovu vlast“.

  Kazao je da je Šoškić postao guverner NBS kada je evro bio 75 dinara, a da je nakon tri godine, kada je otišao sa tog mesta, evro vredeo 118 dinara, dok je nacionalna valuta od 2012. godine, kada je došlo do promene vlasti, do danas stabilna, te da je evro vredi 117 dinara.

  Vučić je najavio i da uskoro očekuje otvaranje korejske fabrike Kjungšin kejbl (Kyungshin Cable) u Smederevskoj Palanci, koja će proizvoditi električne delove za automobile, fabriku čokolade Beri Kalebo (Barry Callebaut) u Novom Sadu.

  Dodao je da dobro napreduje projekat fabrike guma Ling long u Zrenjaninu, kao i fabrika Singju u Nišu, te fabrika SMP u Ćupriji.

  Prema njegovim rečima, japanska kompanija Rojo tajers za nekoliko dana polaže kamen temeljac za izgradnju fabrike u Inđiji.

  Najavio je da i će kineska kompanija Ziđin, većinski vlasnik RTB, rudnik zlata Čukaru Peki otvoriti u aprilu ili maju sledeće godine i da će država najveći deo proizvodnje zlata kupovati za svoje rezerve.

  „Danas imamo najveće rezerve zlata u istoriji i nastavićemo da ih povećavamo i u narednom periodu“, kazao je Vučić.

  Brojni problemi sa projektima

  Predsednik Srbije je izjavio da ima brojnih problema u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, ali se nada da će biti rešeni.

  Vučić je posle sastanka s predstavnicima Vlade Srbije i direktorima javnih preduzeća infrastrukture, rudarstva, energetike i privrede, rekao da ih je informisao o razgovorima s predstavnicima EU, Kine, Rusije, SAD i njihovom interesovanju za ekonomsku situaciju u Srbiji.

  Vučić je izneo zamerke na planiranje budžeta i projekata u prethodnim decenijama jer su rashodi potcenjivani, a prihodi precenjivani.

  „Nisam zadovoljan ni kako se sada planira, iako smo realniji u proceni prihoda i rashoda, kao ni planiranjem projekata, pre svega onih sa međunarodnim učešćem, jer je sada takva situacija u svetu da ako sarađuješ s jednima, to se doživljava kao da si protiv drugih“, rekao je Vučić.

  Naveo je da ima problema u izgradnji brze pruge Stara Pazova-Novi Sad, u raseljavanju dela romskih porodica na obilaznici oko Beograda, u eksproprijaciji zemljišta na teritoriji Čačka, na Kordoru 10.

  Najavio je da će do kraja ove godine biti vraćeno 170 miliona kredita uzetog od Azerbejdžana za izgradnju autoputa Čačak-Ljig, i njegovim vraćanjem će se smanjiti javni dug za 0,4 odsto.

  Kazao je da se grade četiri autoputa u Srbiji, da će biti ubrzana izgradnja elektrane u Kostolcu, kako bi bila završena do druge polovine 2022. godine.

  Do kraja ove godine biće završena izgradnja gasovoda Balkanski tok kroz Srbiju i sledeće godine bi trebalo da se gradi sekundarna mreža, ka nekim gradovima u Srbiji, kao što je Vranje, kazao je Vučić.

  „Razmatramo i dalje korake u restrukturiranju Petohemije, Simpa, Jumka, Laste, Trajala, kako da se obezbedili što veći prihodi“, rekao je Vučić i dodao je da se „velike koristi“ očekuju od projekta „Jadar“.

  Izvor: Beta

  Foto: MRE

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE