Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tedeschi o Agrokoru: Biće bolno

  Predsednik Uprave Atlantik grupe Emil Tedeschi rekao je kako je vrlo verovatno da će Agrokorovi poverenici morati da otpišu deo svojih potraživanja prema koncernu te da njegova kompanija može podneti i teoretski 100-odstotni otpis svojih potraživanja.

  On je još jednom pohvalio „brzinu i spremnost Vlade da amortizuje probleme izvesnog stečaja Agrokora koncem marta i početkom aprila donošenjem zakona o sistemski važnim firmama“.

  Ali, ističe, to ne znači da je sve idealno, kao i da svi moramo shvatiti da se ovo događa prvi put i da nismo do sada imali ovakvu korporativnu krizu, koja je i kriza korporativnog upravljanja u Hrvatskoj, na što vlade nemaju uticaja.

  „Kriza govori pre svega o svima nama, a ne samo o javnoj administraciji, odnosno o ovoj ili nekim prošlim Vladama. Moramo se zapitati zbog čega je došlo do ovakve krize u Agrokoru, zbog čega je došlo do kriza u čitavom nizu kompanija  koje su sarađivale s Agorkorom i zbog čega su u krizu došle i finansijske institucije? Kakav je nivo korporativnog upravljanja, koliko je transparentan i efikasan te kako upravljamo rizicima? Za to nam nije kriva ni ova ni prošla Vlada“, izjavio je Tedeschi, dodajući da time ne želi opravdati niti jednu vladu, već da treba iskreno reći ko je do ove situacije doveo.

  „Niko nije prisilio ni jednog dobavljača da daje robu, a osnovni krivac za ono što se dogodilo Agorkoru je jedino i isključivo uprava Agorkora“, istakao je Tedeschi te dodao da nikome nije u interesu stečaj Agorkora, pa tako i Atlantik u punom kapacitetu dostavlja robu Agrokoru, a novi se računi u roku podmiruju.

  Ali, naglašava, „verujem da ćemo svedočiti rješenju koje će biti bolno za sve učesnike, ali ne toliko bolno da ne bi svedočili rađanju nove kvalitete“.

   „Teško je verovati da ćemo svi iz ovog procesa izaći bez ikakvih otpisa, ali bitno je da budu takvi da ih dobavljači mogu podneti. Pritom ne zaboravimo da nema uravnilovke, neki su uspevali upravljati rizicima bolje od drugih i danas im je u ovoj krizi lakše“, rekao je Tedeschi dodavši da je Atlantik grupa izuzetno dobro upravljala rizikom, da nije jako izložena krizi i da je spremna i na bolno rešenje, prenosi Poslovni dnevnik.

  Izvor: Poslovni.hr

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE