Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Talenti sa Džulijarda na najpoznatijem operskom Festivalu na Balkanu

  Basma Edres, virtuoz na violini poreklom iz Egipta, nastupiće na najpoznatijem operskom festivalu na Balkanu – Operosa Montenegro Opera Festivalu, koji se održava od 23.- 27. avgusta u Herceg Novom na tvrđavama Kanli Kula, Forte Mare ali i u Starom gradu.

  Basma će nastupiti na Završnom Gala koncertu sa mladim dirigentom Janom Virzbom iz Portugala i Operosa Montenegro orkestrom. Studirala je na prestižnom Džuilliard koledžu (Juilliard College) za Izvođačke umetnosti, a ovo je drugi put da učestvuje na ovom festivalu.

  Prošle godine je nastupala sa umetnikom Vladimirom Drobnjakom. Sa tog nastupa, kao i sa petodnevnog boravka u Crnoj Gori, nosi samo lepe uspomene.

  O muzici koju je pripremila za ovogodišnji festival…

  Ove godine sam pripremila dva dela: Mocartov 3. violinski koncert i Meditaciju iz Masneove opere Tais. Treći Mocartov violinski koncert je živahan, mladalački komad koji je komponovao kada je imao 19 godina. Komad pokazuje Mocartovu ljubav prema operi i njegov operski mentalitet u čistom instrumentalnom obliku. Obraća pažnju na likove različitih muzičkih tema i kako različiti muzički motivi međusobno komuniciraju kao da su likovi u operi. Što se tiče Meditacije, to je komad iz Masneove opere Tais, koja potiče iz Egipta (moje domovine). Ova opera se pretače između dva sveta: fizičkog, seksualnog i onog unutrašnjeg duhovnog. U operi postoji monah koji pokušava da preobrati Tais (kurtizanku) na Božji put. Meditacija koju ću ja svirati predstavlja Tais koja meditira razmišljući o svom prošlom, grešnom životu i kakav bi njen život mogao postati ako prati Božji put. U suštini ova Meditacija predstavlja duhovno buđenje Tais.

  Zašto baš Mocartov 3. koncert…

  Razlog zašto sam odabrala Mocarta je zato što se Mocartov koncert lepo uklapa u duh Operose. Festival koji se uglavnom fokusira na operu. S’ obrzirom da je Mocart jedan od najvećih kompozitora opere svih vremena, mislila sam da će Mocartov koncert biti savršen izbor za ovu priliku. Mocart je komponovao pet violinskih koncerata. Njegov treći koncert je moj lični favorit.

  Preporučujem svima da dođu na Festival Operosa jer…

  Postoji više razloga. Prvo, mesto na kome se održava Festival je izvanredno. Drugo, Festival okuplja mlade muzičke talente iz celog sveta i to pruža svima odličnu priliku da svedoče o njihovom napretku i različitim muzičkim izvedbama. Pored toga, Operosa je zasnovana na platformi napravljenoj da podrži mlade i njihovu interpretaciju muzike. Ja ohrabrujem sve da dođu i podrže mlade, koji će postati muzičari budućnosti, na svom teškom, ali ipak nagrađujućem muzičkom putovanju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE