Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO: Vakcine NE ZNAČE nula kovida

  Pojavljivanje više efikasnih vakcina protiv kovida-19 i prateći optimizam ne treba da dozvole da se spusti gard jer one neće eliminisati virus, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija.

  „Vakcine ne znače nula kovida“, rekao je Majk Rajan zadužen za vanredne situacije u SZO, objasnivši da same po sebi vakcine „ne mogu da urade posao“.

  Zvaničnica za upravljanje pandemijom u SZO Amerikanka Marija van Kerkov pozvala je stanovništvo da zaista razmisli šta radi za vreme sezone praznika na kraju godine da bi ograničili prenos korona virusa.

  „Odluke koje sada donosimo mogu da znače život ili smrt za nas, za našu porodicu“, rekla je ona.

  „Napredak ostvaren u oblasti vakcina svima nam diže moral i sada možemo da počnemo da vidimo svetlost na kraju tunela“, rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus, ali je upozorio na rastuće osećanje da je pandemija završena.

  Više zvanišnika SZO takođe je upozorilo na konferenciji za novinare na lažno osećanje sigurnosti koje vakcine mogu da daju.

  „Dok je u toku raspoređivanje vakcina ljudi treba da nastave da poštuju mere javnog zdravlja da bi svi mogli da budu zaštićeni“, rekao je Tedros.

  On je takođe pozdravio najavu izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena i bivših američkih predsednika Baraka Obame, Džordža Buša mlađeg i Bila Klintona da su spremni da se vakcinišu javno protiv kovida-19 da bi ohrabrili sunarodnike da urade isto. Rekao je da bi i on bio spreman isto da učini, ali da ne želi da ide preko reda.

  Takođe je objavio da je koalicija protiv koronavirusa koju je pokrenula SZO i nazvana Kovaks (Kovax) dobila 700 miliona doza tri tipa vakcine, bez preciziranja kojih.

  Kovaks je formiran da osigura da se vakcine distribuiraju ravnopravno.

  „Iduće godine imamo nameru da koristimo dodatne fondove da garantujemo da najmanje dve milijarde doza sigurnih i efikasnih vakcina bude raspoloživo u svetu“, rekao je Tedros.

  Vakcine će pre svega dobiti zdravstveno osoblje i radnici u socijalnim službama a zatim će biti upotrebljene da pokriju 20 odsto stanovništva zemalja učesnica u mehanizmu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE