Svitanje u Belom gradu: Vazduh još ZAGAĐENIJI, stručnjaci tvrde - NE VERUJTE tim podacima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svitanje u Belom gradu: Vazduh još ZAGAĐENIJI, stručnjaci tvrde – NE VERUJTE tim podacima

  Vazduh u Beogradu od jutros je još zagađeniji nego u utorak i po količini suspendovanih čestica u vazduhu svrstan je u kategoriju „veoma nezdrav“.

  Od glavnog grada Srbije danas je samo Kijev prestonica sa zagađenijim vazduhom u Evropi, a u Beogradu je prema jutrošnjim merenjima, koja objavljuje sajt World’s Air Pollution: Real-time Air Quality Index, zabeležena koncentracija od 206 mikrograma čestica po kubnom metru vazduha.

  Prema tim podacima, samo je nekoliko gradova u Evropi sa zagađenijim vazduhom.

  Sa 182 mikrograma po kubnom metru, Beograd je juče bio u kategoriji gradova sa nezdravim vazduhom, ali je danas već prešao u kategoriju veoma nezdrav.

  To znači da je reč o situaciji hitne zdravstvene opasnosti za koju se pretpostavlja da može da utiče na celokupnu populaciju koja na tom prostoru živi.

  Domaći stručnjaci: Ne verujte tim podacima

  Kako je objavio RTS, merni aparati naše Agencije pokazuju sasvim drugačije vrednosti.

  Prema rečima domaćih stručnjaka, kvalitet vazduha u srpskoj prestonici je u utorak varirao tokom dana od prihvatljivog do jako zagađenog.

  Tokom dana gotovo da nije bilo dela Beograda za koji se moglo reći da je kvalitet vazduha dobar. Na starom gradu kvalitet vazduha je varirao iz sata u sat. U jednom trenutku je bio zagađen, ali samo nakon dva sata bio je jako zagađen.

  Stručnjaci navode da je jedan od razloga jakog zagađenja vazduha intezitet saobraćaja u gradu, ali i meteorološke prilike – hladne noći i topli dani, ali i to da su vlasnici pojedinih objekata počeli da greju svoje kuće.

  Andrej Šoštarić iz Zavoda za javno zdravlje navodi da ne postoji jasna metodologija za rangiranje gradova po kvalitetu vazduha u realnom vremenu.

  “To bi se možda moglo uraditi na godišnjem nivou. Sa druge strane nije poznata ni metodologija po kojoj oni to rade, način na koji obrađuju podatke, kategorije kojima se koriste kako bi ocenili kvalitet vazduha, kao ni sam izvor podataka”, dodaje Šoštarić.

  Radović: Slušajte zvanične preporuke

  Direktor agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović naveo je da je upoznat sa podacima koji je objavio strani sajt, ali da građani ne treba da veruje tim podacima, jer se oni, kako kaže, razlikuju i od podataka koje objavljuje Evropska komisija za merenje kvaliteta vazduha.

  Preporuka je da građani slušaju upozorenja i preporuke zvaničnih državnih ustanova.

  Visoka koncentracija suspendovanih čestica u vazuduhu može biti posledica sagorevanja ogreva u pećima, rad motora automobila i industrijskih postrojenja.

  Suspendovane čestice sastoje se od dima, čađi, prašine, soli, kiselina i metala.

  Prosečna vrednost ne bi trebalo da prelazi 50 mikrograma po kubnom metru.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Lejla

   Kolika ce onda biti koncentracija suspendovanih cestica kada narod stvarno krene da lozi, s obzirom da su temperature ovih dana oko 28C? E zato sam ja kupila ruski apaarat za preciscavanje vazduha pro100 za kucnu upotrebu i barem tada udisem cist vazduh.

  • Aleksandar

   Sve što nije rekao predsednik, nije istina

  • Seneca

   Prepada vas predsednik, da bi ćutali i sedeli kod kuće...

  • Dejana

   Sta pricate da nisu podaci tacni, kad i nasa agencija upucuje na isto idite na sajt OBJEDINJENI PRIKAZ AUTOMATSKOG MONITORINGA KVALITETA VAZDUHA U REPUBLICI SRBIJI: amskv sepa gov rs i videcete podatke gde PM10 cetice dostizu danas i do 180 jedinica a juce su i do 250 jedinica (odaberite podstanicu Beograd stari grad). Ja razumem da mi imamo svakakve strucnjake u ovoj zemlji ali ipak znamo da citamo i podatke! Dozvoljeno je do 50 PM10 cestica. I da zivimo u zagadjenoj drzavi, zagadjena je na vise nacina!!!

  • Bor Boranin

   BORАNЕ UGUŠI I POTROVA GASOVIMA TOPIONICA BAKRA JAČE NO IKADA! Od pompezno hvaljene rekonstrukcije topionice bakra u Boru i čistijeg vazduha od onog iz 1903. godine, ostade samo laž grobara RTB Bor i njegovih mentora iz Vlade i ludo radovanje borana. Oni se mesecima guši u gasovima sumpordioksida i opasnim supstancama: arsenom, olovom, kadmijumom, živom i kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. Vlada Srbije i Grad Bor, ove dogodovštine pripisuju politizaciji, a ne realnom stanju. Najpre trebali su da prozovu Spaskovskog, grobara RTB Bor i „neimara“ nove tehnologije topljenja sa svim negativnostima, a najmanje Bor sa nebom iz 1903. godine, kako je svojevremeno tvrdio on. Za čisto nebo nad Borom potrebna je obimna rekonstrukcija, pare i vreme, a nikako do kraja 2019. kako je rekao ministar Antić. Laž nije zabranjena, a štetna je, ministre. O trovanju Borana treba da snosi konsekvence Spaskovski, jer je promašio tehnički-tehnološki, proces, izbor opreme, a radio je u svojoj režiji, izbacivšie stručnjake iz ovog posla, a imao je mentorstvo u Vladi Srbije. Novac (оkо 500 miliona evra) je utrošen i “pametno upotrebljen” i za lične koristi, a promašaji ostaju, pa ostaju. Država je preuzela dugova RTB Bor od devetsto miliona evra, a ostalo je još milijardu evra.

  • Zlatko Preskakulev

   NEMAM KOMENTAR ! NE FUNKCIONISEM ? NE PANICIM? NE ZIVIM VEC "PRELISTAVAM SVOJU SAVEST"! NO, REKAO BIH ISKRENO I ZABRINUTO: "KADA SU ISTOVREMENO U PRAVU I ONI KOJI LAZU,PSUJU I OBMANJUJU, KAO I ON KOJI SU U PRAVU,,KOJI SU UCTIVI, GOVORECI NARODU ISTINU I NE PSUJU VEC SE BOGU MOLE KAO PSOLEDNJU SANSU ZA ZEMAJSKI ZIVOT" JA NAPROSTO ZANEMIM I KAZEM"OVO NIJE ZA LJUDSKI MOZAK, OVO NIJE ZA NADGORNAJVANJE, OVO JE ZA TRENUTNU I TRAJNU AKCIJU SAMO ZARAD SPRECAVANJE PROPASTI LJUDI,NJAMLADJIH GENERACIJA, I ZIVOTNE SREDINE ,A KOJA JESTE I CE BITI SAMO NASA ,TOLIKO KOLIKO JE SACUVAMAO ,A NE TOLIKO KOLIKO NAM JE OBECANA, KAKO IZ MEDIJA .TAKO OBECANJIMA: ,POLITICARA, EKSPERTA I PARTIOTE SVIH BOJA! TAKO ! TAKOO! TAKOOO! HVALA !!!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE