Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svetu potrebni BILIONI DOLARA godišnje za energetsku tansformaciju

  Prema proceni konsultantske agencije McKinsey, za ekonomiju s nultom stopom emisije štetnih gasova godišnje će biti potrebno dodatnih 3,5 biliona dolara.

  Ovo je iznos koji predstavlja polovinu od ukupnog profita korporacija širom sveta. To je 60 odsto više u odnosu na to koliko se do sada trošilo za stvaranje ekonomije s nultom stopom emisije.

  Međutim, to je mnogo jeftinije nego ne činiti bilo šta po ovom pitanju. Svaka država i svaki sektor biće izloženi transformaciji u ekonomiju nulte stope emisije.

  Najviše će biti izloženi oni koji se oslanjaju na fosilna goriva. Troškovi transformacije su neizbežni, pre ili kasnije.

  Izgledno je da bi uskoro poskupljenje struje moglo biti i do 25 odsto. Cena gvožđa i cementa mogla bi biti viša za 35-40 procenata.

  Međutim, transformacija ka obnovljivim izvorima energije nije isključivo trošak. Stručnjaci ukazuju na to da će dekarbonizacijom biti stvoreno milion radnih mesta.

  Osim toga, podstaći će ekonomski razvoj širom sveta. Očekuje se da će struja biti dostupna tamo gde to nije bio slučaj. Globalna stopa BDP bi trebalo da poraste za 18 odsto ili 13,6 biliona dolara godišnje, podaci su Svetske banke (WB).

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE