Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SVETSKA BANKA: Srbija najinovativnija u privlačenju investicija

  Svetska banka proglasila je Srbiju za najbolju zemlju u Jugoistočnoj Evropi po kriterijumu sprovedenih reformi na osnovu kojih je postala privlačnija stranim investitorima, saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.

  Priznanje je u ime Vlade Srbije primio državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac.

  Svetska banka je pohvalila reforme u Srbiji, posebno ističući Zakon o ulaganjima, navodi se u saopštenju.

  Trivunac je najavio da će Ministarstvo privrede biti fokusirano na mere za povećanje konkurentnosti što će doprineti i povećanju stope privrednog rasta.

  „Po analizi indeksa konkurentnosti, od 12 stubova, ostvarili smo najveći napredak u osam najvažnijih oblasti“, rekao je Trivunac.

  Izdvojio je šest ključnih mera privlačenje strateških investicija: povećanje izvoza, brži rast start-ap kompanija i veći doprinos brzorastućih malih i srednjih preduzeća, regionalnu specijalizaciju prerađivačke industrije, rešavanje problema velikih gubitaša i kreiranje nove industrijske politike.

  „Ministarstvo u saradnji sa Svetskom bankom radi na donošenju nove industrijske politike do 2030. godine, u okviru koje će biti definisane mere i mehanizmi kojima je u fokusu razvoj inovacija, primena koncepta Industrija 4.0, i pametna specijalizacija prerađivačke industrije Srbije“, rekao je Trivunac.

  Na forumu o Konkurentnosti privlačenja investicija u Beču, u organizaciji Svetske banke, Srbija je ocenjena kao naijinovativnija u Jugoistočnoj Evropi u privlačenju stranih investicija.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE