Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SB nam „jača“ apetit: Moguć rast i SEDAM odsto

  Srbija bi mogla da ostvaruje privredni rast od čak sedam odsto godišnje, ukoliko sprovede novi program reformi, izjavila je regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder na promociji ekonomskog memoranduma za Srbiju.

  U Svetskoj banci smatraju da bi Srbija mogla da sprovede novi program reformi i ostvari visoke stope rasta, jer je od 2014. godine uspela da u potpunosti neutrališe budžetski deficit, skoro prepolovi stopu nezaposlenosti i svede javni dug na nivo od oko 54 odsto BDP.

  Glavni ekonomista Svetske banke Ekaterina Vostroknutova naglasila je da bi Srbija sa godišnjom stopom rasta od sedam odsto za 10 godina duplirala svoj BDP, dok bi za 14 do 15 godina duplirala BDP po glavi stanovnika sa stopom rasta od pet odsto.

  U Svetskoj banci ipak priznaju da stopu rasta od sedam odsto u kontinuitetu duži niz godina nije ostvarila nijedna zemlja u Evropi, a povremeno su ih ostvarivale samo Baltičke zemlje i Poljska.

  Da bi ostvarivala visoke stope rasta, Srbija bi morala da poveća javne investicije na nivo od pet odsto BDP i privatne investicije na nivo od 20 odsto BDP. Ukupan nivo investicija bi trebalo da bude najmanje 25 odsto BDP, umesto dosadašnjih 19,4 odsto, uz neophodno povećanje efikasnosti investicija.

  Za Srbiju je veoma bitno i unapređivanje kvalifikovanosti radnika, pošto više od dve trećine firmi ne može da nađe adekvatnu radnu snagu koja im je potrebna za širenje obima poslovanja.

  Srbija bi morala da radi i na promovisanju izvoza, snažnijem finansiranju firmi u ekspanziji, unapređivanju ambijenta za poslovanje i jačanju konkurencije. Posebno je ukazano da bi trebalo smanjiti državnu pomoć za neefikasne firme i taj novac usmeriti u investicije.

  Kičma srpske privrede

  Nove domaće firme čine kičmu privrede Srbije, a stvaranje povoljnog poslovnog okruženja u kojem bi one mogle da se šire i povećavaju produktivnost, presudno je za dalji ekonomski rast, ocenili su stručnjaci Svetske banke.

  Nove domaće kompanije su, kako su istakli, glavni nosilac zaposlenosti i produktivnosti.

  Stručnjaci Svetske banke su ukazali i da je u Srbiji samo mala grupa firmi nosilac rasta zaposlenosti, a takozvane „brzorastuće“ firme čine tek pet odsto firmi, koje su sa čak 77 procenata doprinele otvaranju novih radnih mesta.

  (Ne)produktivnost: Tri radnika u Srbiji kao jedan u EU

  Istaknuto je i da trenutni rast produktivnosti od jedan odsto godišnje nije dovoljan za dostitanje rasta BDP od sedam procenata.

  Srbija bi zato trebalo da teži barem dupliranju rasta svoje produktivnosti, koja zapravo predstavlja efikasniji rad i idealan je način da se poveća opšti rast bez novih ulaganja.

  Zbog toga se u izveštaju upozorava da je trenutno „srpskoj prerađivačkoj firmi potrebno tri puta više radnika nego prosečnoj firmi iz EU za proizvodnju istog proizvoda“.

  U izveštaju je precizirano i da bi povećanje obima kreditiranja privatnog sektora na nivo bliži evropskim merilima i lakši pristup izvorima finansiranja za novosnovana mala i srednja preduzeća omogućio godišnji rast BDP za oko 1,3 odsto.

  Podići kvalitet obrazovanja

  Jedan od ciljeva Srbije mora da bude i podizanje kvaliteta obrazovanja radi sticanja kvalifikacija koje traži privatni sektor, jer bi to moglo bi povećati stopu rasta BDP za do 1,3 odsto.

  Kao zabrinjavajuće je ocenjeno to što je zaposleno tek 57 odsto građana Srbije, starosti od 15 do 64 godine, koji su radno sposobni, što je manje od proseka Srednje i Istočne Evrope koji iznosi 67 procenata.

  „Pored toga, radnik zaposlen u Srbiji proizvede vrednost koja iznosi tek približno tri četvrtine onoga što proizvede radnik u Češkoj ili Mađarskoj“, navedeno je u izveštaju.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE