Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svet duguje REKORDNIH 250 biliona dolara

  Kombinovana dugovanja nacionalnih vlada, preduzeća i domaćinstava na globalnom nivou porasla su za 7,5 hiljada milijardi dolara tokom prve polovine 2019. godine, po prvi put u istoriji premašivši iznos od 250 biliona, saopštio je Međunarodni institut za finansije.

  Na uvećanje globalnog duga najviše su uticali dužnici u SAD i Kini, čije vlasti, preduzeća i pojedinci čine 60 odsto ovogodišnjeg uvećanja, prenosi američka mreža CNBC.

  Međunarodni institut za finansije navodi da će ukupan dug na svetskom nivou do kraja godine dostići 255 hiljada milijardi dolara.

  Ekonomije u razvoju postigle su rekordnu zaduženost od 71,4 hiljada milijardi dolara, odnosno 220 odsto bruto domaćeg proizvoda.

  Rast zaduživanja prvenstveno je izazvan niskim kamatnim stopama koje propisuju nacionalne centralne banke i sve većeg tržišta državnih obveznica.

  Međunarodni monetarni fond upozorava da je 40 odsto kredita koje su uzele korporacije u razvijenim ekonomijama potencijalno nenaplativo u slučaju da dođe do recesije na svetskom nivou.

  Izvor: Klix

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE