Sve TEŽI SLUČAJEVI u Srbiji: Beba i 4-godišnji dečak na respiratoru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve TEŽI SLUČAJEVI u Srbiji: Beba i 4-godišnji dečak na respiratoru

  U Srbiji se od poslednjeg preseka, na respiratoru nalazi 228 pacijenata obolelih od koronavirusa od kojih je, nažalost, i dvoje dece, jedna beba i četvorogodišnji dečak.

  Novorođenče staro osam dana na odeljenju neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu je na intenzivnoj nezi na mehaničkoj ventilaciji i dalje je u teškom stanju, rekla je za TV Prva Zamenica direktora Centra za neonatologiju dr Dragana Savić.

  Beba je u teškom stanju, borimo, se, ostaje da se prati. Bila je stabilna prvih nekoliko sati života, dobila je visooku ocenu na rođenju – 9, posle nekoliko sati dobija visoku temperaturu i stanje joj se pogoršava. Ona je najmlađi zaraženi pacijent u našoj zemlji i prva beba sa ovako ozbiljnom kliničkom slikom. Njena slika je slična onoj kod odraslih pacijenata o kojoj slušamo od početka pandemije. Konsultovali smo kolege i opredelili se za terapiju koja će da suzbije Citokinsku reakciju kod bebe, otkriva dr Savić.

  Direktor kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukićević kaže da je koronavirus jako dugo prisutan u našoj sredini, i preživeo različite klimatske promene i mutirao.

  Verovatno je to slučaj kod bebe, ali i u našoj bolnici desile su se mutacije koje su očekivane, ali koje su dovele do ovako teških kliničkih slika. Još nije zvanično potvrđen brazilski soj, ali mi klinička slika naših bolesnika liči na to, smatra dr Adžić.

  Britanski soj je pokazao da ne izaziva znatno težu kliničku sliku, ali se brže širi, a za brazilski se, prema rečima naučne saradnice INEP dr Marije Gnjatović, očekuje da će se brzo širiti i da će lakše izbegavati imunski odgovor stvoren čak i vakcinacijom.

  Ove vakcine bazirane na S proteinu će neku zaštitu kod mutacija pružati, ali će biti na nižem nivou ove tradicionalne vakcine. One će ipak da štite da se ne razvije ozbiljna klinička slika. Dodaje da za sada novi sojevi ne ruše priče o kolektivnom imunitetu, ali da će se situacija pratiti.

  Dečak sa urođenim bolestima pluća

  Virusom korona zaražen je i četvorogodišnji dečak iz Vladiničinog Hana, a kako za Južne vesti kaže direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić, dečak ima urođene bolesti pluća i trenutno je na mehaničkoj ventilaciji.

  Direktor UKC kaže da, prema poslednjim podacima kojima raspolaže, stanje deteta je nepromenjeno.

  Dete je na respiratoru, ima problema sa disanjem. Ima urođene bolesti koje su dovele do toga, ima bolesti pluća, to ga je uvelo u problem da ne može spontano da diše. Deca inače slabo tolerišu maske za invazivnu ventilaciju, pa je bolja opcija da se muskulatura relaksira stavljanjem na respirator, kaže Perišić.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: Agencije, Južne vesti

  Foto: VladaCG

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE