Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve što treba da znate o „svesnoj ishrani“

  Za Džesiku Džons tvrde da može da promeni način na koji posmatrate zdrav način ishrane. Ona je dijetetičar, suosnivač portala o ishrani Food Heaven Made Easy, a sada objašnjava šta je svesna ishrana.

  Ona tvrdi da je izbegavala namirnice koje je želela jer je mislila da su „loše”. Imala je periode kada jede mnogo i okretala se hrani da se uteši kad joj je bilo dosadno, kada je bila tužna ili usamljena.

  Zamislite da sedite i uživate u hrani, zalogaj po zalogaj, bez ometanja. To se zove „svesna ishrana“.

  „Svesna ishrana podrazumeva potpunu prisutnost sa svim čulima tokom procesa jedenja i podstiče ljude da koriste unutrašnje signale, kao što su glad i sitost, kao vodič za to šta i kada da jedu”, ističe Džons.

  Prema njenim rečima, ključni elementi svesne ishrane su povećana svesna pažnja tokom obroka (ne obrok na brzinu ili dok istovremeno radite još nešto), obraćanje pažnje na to kako hrana izgleda, miriše i kakav joj je ukus u ustima i usvajanje fleksibilnijeg pristupa bez osuđivanja kad je jelo u pitanju (ne postoje „dobre” i „loše” namirnice).

  “Cilj je da promenite svoj odnos prema hrani, što može da dovede do zdravijeg ponašanja uopšte”, kaže Džons.

  Menjanje definicije zdrave ishrane

  Kada ljudi počnu da bivaju svesniji dok jedu, često kažu da se ređe prejedaju i grickaju nešto kada im je dosadno.

  Rebeka Skričfild, dijetetičar i nutricionista i autor knjige Body Kindness, uočava to kod svojih klijenata. „Svaki put kada primenite veštine prilagođavanja i želite da izbegnete osećaj da ste se prejeli, bolje uočavate kada je dobro da prestanete da jedete – ne da morate da prestanete, već da to želite”, kaže ona.

  To kod nekoga može dovesti do mršavljenja, ali je bitno da se razume da svesna ishrana ne vodi ka smanjenju telesne težine kod svakoga. Oni koji kontrolišu svoju težinu smanjenjem broja unetih kalorija se mogu ugojiti kada počnu da slušaju svoje telo i ispunjavaju njegove potrebe”, kaže Skričfild.

  Svesna ishrana je postala popularna među mnogim stručnjacima i dijetetičarima baš zato što cilj nije mršavljenje.

  „Kod dijeta morate da budete strogi: nema šećera!” kaže dr Suzan Albers, klinički psiholog i autor knjige Eating Mindfully. „Ali vam svesna ishrana pomaže da budete fleksibilni”, dodaje ona. „I pojedete parče torte i svesno uživate u tome tako da vam nije potrebno da tražite još.”

  U tom smislu, svesna ishrana poboljšava sliku o telu i obrnuto, smatra Skričfild. U izvesnom smislu je po tome potpuno suprotna dijetama za mršavljenje.

  „Povezanost i komunikacija sa telom su glavni razlog zašto treba svesno jesti”, kaže ona. „Uspostavljate pozitivnu vezu između jela i uživanja u hrani kada ste gladni ili kad ste zainteresovani da jedete. Potpuno ste posvećeni brizi o svom telu i ispunjavanju njegovih potreba.”

  Šta raditi u realnim životnim situacijama  

  Kad smo već kod posvećenosti, svesna ishrana nije samo prepoznavanje reskog ukusa jabuke na jeziku ili uviđanje da ste siti pre nego što ste pojeli celu kesicu čipsa. „Svesna ishrana se dešava pre, tokom i nakon što jedete”, kaže dr Lin Rosi, psiholog i autor knjige The Mindfulness-Based Eating Solution.

  Naravno, ona mora da se uklopi u stvaran život i sasvim je u redu ako tokom porodične večere ili poslovnog ručka niste u mogućnosti da obratite svesnu pažnju kao tokom opuštenog obroka ili kada vam manje toga odvlači pažnju.

  Rosi kaže da svesna ishrana može da bude i oslobađajuća i zastrašujuća, ali navodi da se to putovanje isplati. I Džons joj veruje.

  “Toliko vremena, truda i novca dajemo za hranu koju jedemo da je svakako vreme i da obratimo više pažnje. Slično joga vežbama, možda treba malo vremena da ih naučite, ali se baš dobro osećate što ste probali”, navela je Džons.

  Izvor: https://www.self.com/story/everything-you-need-to-know-about-mindful-eating

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE