Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve češće se pominje embargo EU na ruske energente

  Preliminarna pravna analiza Evropske komisije, pokazala je da bi plaćanja uvoza ruskih energenata u rubljama prekršila sankcije Evropske unije.

  Advokati Evropskog saveta, institucije koju čine čelnici 27 država članica, saglasili su se sa ovakvom ocenom.

  EU bi mogla pokrenuti de facto embargo na uvoz ruskih energenata nakon što su pravni timovi sastavili preliminarni izveštaj da bi mehanizam, kojim predsednik Vladimir Putin zahteva plaćanje isporuke u rubljama, prekršio sankcije EU.

  Zemlje članice EU, uključujući Nemačku, još uvek ispituju početnu procenu da bi Putinov zahtev prekršio sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

  Holandija je poručila svojim energetskim kompanijama da odbiju zahtev za novim sistemom plaćanja nakon izvršene pravne analize.

  Moskva izvlači iz Evrope otprilike milijardu evra dnevno za kupovinu energije, što joj je pomoglo da se izoluje od uticaja koji sankcije imaju.

  Ako Rusija ispuni svoju pretnju da će prekinuti isporuku gasa kupcima koji se ne pridržavaju njenih zahteva, to bi predstavljalo ozbiljnu pretnju za EU, koja 40 odsto svog gasa dobija iz ove države.

  EU pokušava da pronađe alternativne izvore energije, ali za takvu tranziciju će biti potrebno vreme. EU radi na uvođenju šestog paketa sankcija Rusiji.

  Prema zajedničkoj prognozi državnih ekonomskih instituta, Nemačka bi se mogla suočiti sa smanjenjem proizvodnje od 220 milijardi evra tokom naredne dve godine ako se isporuka gasa odmah prekine.

  To je ekvivalent godišnjem smanjenju proizvodnje od 6,5 odsto i moglo bi zemlju dovesti u recesiju od više od dva procenta naredne godine.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE