Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    hrana

    Svaki stanovnik EU godišnje „ostavi“ 131 kg otpada od hrane

    U Evropskoj uniji je 2021. godine proizvedeno 58,4 miliona tona otpada od hrane, što je oko 131 kilogram po stanovniku, objavio je 29. septembra Eurostat, povodom obeležavanja Međunarodnog dana podizanja svesti o gubitku i bacanju hrane.

    Najviše otpada od hrane proizvedeno je u domaćinstvima (54%), koja bacaju 70 kilograma hrane po stanovniku.

    U proizvodnji prehrambenih proizvoda i pića nastalo je 21% otpada (28kg po stanovniku), u restoranima 9% (12kg po stanovniku), u primarnoj proizvodnji 9% (11kg po stanovniku) i 7% u maloprodaji (9kg po stanovniku).

    Najveća količina otpada od hrane proizvedena je u Nemačkoj (10,9 miliona tona), Francuskoj (8,8 miliona) i Italiji (8,3 miliona), a najmanje u Malti (79.000), Luksemburgu (83.000) i Sloveniji (143.000).

    U zemljama EU je 2020. godine poizvedeno 58,1 miliona tona otpada od hrane, uključujući jestivu i nejestivu, odnosno 130 kilograma po stanovniku.

    Prema proceni evropske službe za statistiku, proizvedeni otpad od hrane predstavlja 10% hrane koja se isporučuje potrošačima u EU u sektorima snabdevanja i potrošnje (maloprodaja i druga distribucija hrane, restorani i domaćinstva).

    Smanjivanje otpada od hrane ostaje veliki izazov sa EU i ceo svet.

    Organizacija UN za hranu i poljoprivredu saopštila je da se 2022. godine između 691 i 783 miliona ljudi suočavalo sa glađu u svetu.

    Procenjuje se da se u lancu snabdevanja od žetve do maloprodaje izgubi 13% hrane.

    Izvor: Politika, Tanjug

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE