Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Švajcarska oborila rekord sa najdužim putničkim vozom na svetu

  Švajcarska železnička kompanija postavila je rekord za najduži putnički voz na svetu za vikend, sa putovanjem na jednom od najspektakularnijih pruga kroz Alpe.

  Voz od 1,9 kilometara, koji se sastoji od 100 vagona, završio je u subotu svoje spektakularno putovanje od 25 kilometara kroz Alpe. Cilj obaranja svetskog rekorda je bio da se istaknu švajcarska inženjerska dostignuća, kao i da se obeleži 175 godina švajcarskih železnica.

  Voz je saobraćao na relaciji Albula-Bernina od Preda do Berguna, a ta ruta je 2008. godine proglašena UNESCO-vom svetskom baštinom i prolazi kroz 22 tunela, od kojih su neki spiralni kroz planine, i preko 48 mostova, uključujući zakrivljeni vijadukt Landvasser.

  A train of the Rhaetian Railway (RHB) (Yanik Buerkli/Keystone via AP)

  „Imamo jubilej od 175 godina Švajcarske železnice, a ovaj pokušaj svetskog rekorda trebalo bi da bude jedan veliki događaj tog jubileja“, objasnio je generalni direktor železničke kompanije „Rhaetian Railway„, Renato Fasciati.

  „Zapravo, razlog je bio taj što smo imali problema tokom korona krize (pandemije COVID-19), te smo izgubili 30 odsto prometa putnika u vozu i tako smo pokušali da pronađemo dobar događaj kako bismo podigli svest o našoj prelepoj ruti koja je deo svetske baštine UNESCO-a, i zato je ovaj pokušaj svetskog rekorda divan razlog i divan instrument da pokažemo svetu ovu prelepu prugu“, dodao je on.

  Ceo put je trajao više od sat vremena. Ljubitelji železnice poređali su kroz dolinu da posmatraju kako 25 delova voza vijugaju kroz Alpe.

  Fasciati se nada da će ljudi u drugim zemljama kada vide lepotu kroz koju voz prolazi, sami doći i posetiti ovaj deo Švajcarske.

  Držeći diplomu Ginisovog svetskog rekorda, on je rekao da su postojali značajni izazovi da se obezbedi da tako dugačak voz može bezbedno da putuje.

  Sedam mašinovođa i 21 tehničar u vozilu morali su da se postaraju „da svih 25 vozova rade isto, ubrzavaju i koče“ u isto vreme, i sve ih je „vodio prvi mašinovođa“, rekao je on.

  Tačan kao švajcarski voz

  Malo zemalja ima tako gustu železničku mrežu kao Švajcarska, koja je poznata po tome što ima tačne vozove.

  U bogatoj alpskoj zemlji je 9. avgusta 1847. krenuo prvi voz koji je povezivao Cirih i Baden, 23 kilometra severozapadno, a put je trajao 33 minuta.

  Iako postoje teretni vozovi koji su duži — od kojih neki imaju više od 3 kilometara — na subotnjem događaju je švajcarski voz bio daleko najduži putnički voz koji je ikada saobraćao. Prethodni rekord držala je Nacionalna belgijska železnička kompanija za voz sa 70 vagona dužine 1,7 kilometara.

  Najduži voz na svetu, Švajcarska (YT Scrn)

  Najduži voz na svetu, Švajcarska (YT Scrn)

  Taj voz je postavio rekord 7. aprila 1991. putujući od Genta do Ostendea na severoistoku Belgije u trajanju od 1 sat, 11 minuta i 62,5 kilometara. Taj rekordni pokušaj imao je za cilj finansiranje Belgijskog fonda za rak.

  Švajcarski voz je bio najmanje 200 metara duži od belgijskog.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE