Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Susedi nadmašili DIVLJAJUĆU korupciju u Rusiji

  Susedna Hrvatska je najkorumpiranija zemlja u istočnoj Evropi, dok je Rusija je na drugom mestu. Istraživanje otkriva milijarde nezakonitog odliva novca putem kriminala, korupcije i utaje poreza, kao i njihov nepovoljni uticaj na BDP, prenosi Medium.

  Dok su se najviši pravosudni zvaničnici zapadnog sveta i rukovodstvo fokusirali na divljajuću korupciju u Rusiji, balkanska zemlja Hrvatska, članica Evropske unije i NATO ima „privilegiju“ da bude svrstana u najkorumpiraniju istočnoevropsku državu.

  Na osnovu izveštaja predstavljenih od strane Global Financial Integrity, Međunarodnog samita lidera, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke – nezakoniti finansijski odlivi Hrvatske putem kriminala, korupcije i utaje poreza iznosili su više od 35,6 milijardi dolara u periodu od 2005. do 2014. godine, što je iznosilo 73 odsto BDP za 2015. godinu.

  Tokom istog perioda, nezakoniti finansijski odliv Rusije u procentu BDP iznosi 57 odsto.

  Hrvatski sudski sistem:

  1. Preko 600.000 sudskih slučajeva ima nacija od četiri miliona stanovnika, od kojih su neki „zaglavili“ više od deset godina.

  2. U pravosudnom poretku EU iz 2019. objavljenom 20. maja 2019. godine prikazana je Hrvatska – s najvećim brojem sudija u celoj EU na 100.000 stanovnika, ali s najgorim rezultatima kada je u pitanju sticanje poverenja javnosti, potvrđivanje integriteta i nezavisnost sudova i zalaganje za vladavinu zakona.

  3. Loše finansirano Državno tužilaštvo Republike Hrvatske i USKOK ograničavaju delovanje i olakšavaju politički uticaj.

  U pravosudnom poretku EU za 2019. Hrvatska je postigla najgore rezultate u uniji, a javnost je izrazila zabrinutost zbog nedostatka nezavisnosti u pravosuđu:

  1. Status i položaj sudija ne garantuju u dovoljnoj meri njihovu nezavisnost.

  2. Smetanje ili pritisak ekonomskih ili drugih specifičnih interesa.

  3. Smetanje ili pritisak vlade i političara.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE