Susedi i COVID-19: Hrvatska OGRANIČAVA cene, Slovenci ZAUSTAVLJAJU javni prevoz

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Susedi i COVID-19: Hrvatska OGRANIČAVA cene, Slovenci ZAUSTAVLJAJU javni prevoz

  U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, kao i stvaranja veštačkih nestašica i zloupotreba, susedne države donose vanredne mere. Hrvatska uvodi kontrole cena, Severna Makedonija zatvara tržne centre, a Slovenija kafiće i obustavlja javni prevoz.

  Hrvatska vlada donela je Odluku o direktnim merama kontrole cena za određene proizvode.

  Ova Odluka donosi se u cilju sprečavanja negativnih efekata promene pojedinih cena proizvoda i radi sprečavanja monopolističkog određivanja cena proizvoda, a u vezi s nastalom epidemije bolesti COVID-19, čime se osigurava zaštita zdravlja i života ljudi.

  Odlukom se određuju proizvodi na koje se primenjuje mera kontrole cena: brašno, mleko i mleko u prahu, jaja, šećer, so, pirinač, testenina, sveže meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dečja hrana, pelene, voda za piće, deterdženti, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odeća i obuća, zaštitne naočare, rukavice, navlake za cipele, maske, respiratori/transportni ventilatori, lekovi i medicinski proizvodi…

  U Hrvatskoj je koronavirusom, prema najnovijim podacima, zaraženo 46 osoba, a dva pacijenta su izlečena.

  Vlada Severne Makedonije uvela je nove dodatne mere za sprečavanje širenja koronavirusa, nakon što je potvrđeno još šest slučajeva i ukupan broj se popeo na 19.

  Zatvaraju se svi kopneni granični prelazi u Severnoj Makedoniji, osim Tabanovca, Deve Bair, Ćafasana, Bogorodice i Blaca i prekida sa radom aerodrom u Ohridu. Sada se zabranjuje ulazak i strancima iz zemlja sa srednjim rizikom, uz dosadašnju zabranu ulaska iz zemlja sa visokim rizikom po spisku Svetske zdravstvene organizacije.

  Vlada Severne Makedonije je odlučila da se zatvore sve prodavnice u svim tržnim centrima (molovima), osim supermarketa, prodavnica sa hranom i apoteka, a u potpunosti da se zabrani rad kafea, restorana, klubova, kladionica, kazina.

  “Svi ostala pravna lica mogu da rade i prodaju na alternativan način, preko onlajn narudžbe i telefonskog naručivanja i da dostavljaju proizvode”, rekao je Filipče, dodajući da to odnosi i na ugostiteljske objekte koji pripremaju hranu.

  Slovenačka vlada i krizni štab doneli su nove mere ograničavanja epidemije koronavirusa koje, između ostalog, podrazumevaju zatvaranje lokala i obustavu javnog prevoza.

  Od ponoći će se privremeno zaustaviti javni putnički saobraćaj, autobuski i železnički, uvodi se kontrola provođenja preventivnih mera u marketima i zabranjuje rad lokala.

  Od ponedeljka se, prema ranije donetoj odluci, na najmanje dve nedelje zatvaraju vrtići, škole i fakulteti.

  Prema poslednjim podacima, COVID-19 u SLoveniji je registrovan kod 181 osobe, a jedan pacijent je preminuo od posledica virusa.

  Izvor: Beta, Index, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE