SUNOVRAT profita banaka u godini pandemije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  SUNOVRAT profita banaka u godini pandemije

  Bankarski sektor Srbije poslovao je u godini korone sa profitom, ali ni izbliza onolikim kao prethodnih godina, piše Politika.

  Banke su 2020, pre oporezivanja, zaradile 46,1 milijardu dinara što je oko 390 miliona evra. Godinu dana ranije profit im je bio 67,7 milijardi dinara, takođe pre oporezivanja, što je iznosilo oko 573 miliona evra.

  Profit im se, dakle, sunovratio za čak 32 odsto. Podsećanja radi, u 2018. godini banke su zaradile oko 600 miliona evra i to posle oporezivanja.

  Na pitanje o uzroku pada profitabilnosti ove industrije koja, inače, dobro zarađuje, u Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da je glavni razlog to što su banke povećale rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke u 2020. godini.

  “Neto rezultat bankarskog sektora pre oporezivanja je u 2019. godini iznosio 67,7 milijardi dinara, a uprkos nepovoljnim okolnostima koje su izazvane pandemijom, zadovoljavajući nivo profitabilnosti bankarskog sektora očuvan je i u 2020. sa neto rezultatom pre oporezivanja na kraju prošle godine od 46,1 milijardu dinara. Pri konstantnom porastu kreditne aktivnosti, navedeni rezultati ostvareni su uz znatno povoljnije uslove finansiranja privrede i građana”, navode iz centralne banke.

  Dodaju da su, u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom svetskih razmera, u 2020. godini banke zadržale oprezan i proaktivan pristup procene očekivanih kreditnih gubitaka i povećale su rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke u 2020. što je i glavni uzrok smanjenja neto rezultata bankarskog sektora u odnosu na 2019. i posledično prinosa na kapital sa 9,8 odsto u 2019. na 6,5 odsto u 2020. godini.

  Moguć rast “loših” kredita

  Glavni broker kuće Momentum sekjuritis Nenad Gujaničić kaže da je većina domaćih banaka prošle godine zabeležila pad profitabilnosti, a glavni uzročnik ovog trenda su negativni efekti kovida na poslovanje.

  “Najpre, imale su udar na osnovni biznis usled dva moratorijuma na kredite, a sa druge strane izvršile su povećana rezervisanja za potencijalno nenaplative kredite. Ova dva faktora su presudno uticala na smanjenje ukupnog profita banaka za 32 odsto u odnosu na pretpandemijsku, 2019. godinu.”

  Takođe, treba dodati da su nastavile poslovanje u prilično negativnom investicionom ambijentu pošto su kamate ostale na neverovatno niskom nivou pa im je sužen manevarski prostor za zaradu, objašnjava Gujaničić.

  Prema njegovoj oceni, tekuća godina dovešće do stabilizacije prilika u bankarskom sektoru, ali ćemo verovatno biti svedoci rasta nenaplativih kredita s obzirom na to da će negativni efekti pandemije, naročito na male biznise, imati odloženo dejstvo usled nekoliko paketa državne pomoći.

  Izvor: Politika

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE