Suecki kanal: Egipat ZAPLENIO brod i traži OGROMNU odštetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Suecki kanal: Egipat ZAPLENIO brod i traži OGROMNU odštetu

  Vlasnik broda “Ever Given” koji se zaglavio u Sueckom kanalu pregovara sa Egiptom koji traži 900 miliona dolara odštete zbog blokade kanala, a sam brod je zaplenjen.

  Japanski vlasnik ogromnog kontejnerskog broda koji se zaglavio u Sueckom kanalu, saopštio je da pregovara s egipatskim vlastima o njihovom zahtevu za 900 miliona dolara odštete za šestodnevnu blokadu plovidbe.

  Brod težak 200.000 tona i površine veće od četiri fudbalska igrališta, dijagonalno se zaglavio u uskom kanalu 23. marta, blokiravši na šest dana promet, zbog čega je više od 400 brodova čekalo da se kanal odblokira. Pomorska kompanija Lloyd’s List saopštila je da je brod zaustavio promet između Azije i Evrope u vrednosti oko 9,6 milijardi dolara.

  Ever Given je nakon normalizacije prometa zadržan “jer nije mogao platiti 900 miliona dolara” odštete, rekao je šef Sueckog kanala Osama Rabie, prema izvešću državnog lista Al-Ahram.

  Njegova je sudbina “biće odlučena u pravnoj areni”, rekla je predstavnica vlasnika broda, firme Shoei Kisen Kaisha, podružnice japanskog brodogradilišta Imbari Shipbuilding.

  Japanska agencija Jiji Press takođe je citirala neimenovanog predstavnika koji je rekao da su japanska firma i uprava kanala “u pregovorima izneli različita mišljenja o odgovarajućem iznosu naknade”, te da se pregovori nastavljaju.

  Iznos naknade izračunat je na osnovu “gubitaka koje je pretrpeo zaustavljeni brod, kao i troškova osposobljavanja za plovidbu i održavanja”, rekao je Rabie pozivajući se na presudu koju je doneo Ismailijski ekonomski sud u Egiptu.

  Zaglavljivanje broda i intenzivni radovi na njegovom vraćanju u plovno stanje izazvali su oštećenja na kanalu, upozorila je uprava.

  Brod je u vlasništvu Japana, ali njime upravlja Tajvan, a plovi pod zastavom Paname.

  Egipat je tokom blokade gubio i između 12 i 15 miliona dolara prihoda dnevno, prema navodima uprave kanala. Suecki kanal doneo je Egiptu, prema zvaničnim podacima, više od 5,7 milijardi dolara prihoda u fiskalnoj godini 2019/2020.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: suezcanal.gov_.eg

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE