Sud u Novom Sadu naplaćuje građanima da sami fotografišu dokument

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sud u Novom Sadu naplaćuje građanima da sami fotografišu dokument

  Na pisarnici Osnovnog suda u Novom Sadu se, osim fotokopiranja, naplaćuje i fotografisanje dokumenata. Da bi građanin fotografisao jednu stranu dokumenta mora da plati 20 dinara, isto koliko bi izdvojio i da stranu fotokopira, objavio je portal 021.

  Dejan Gavrilović iz organizacije za zaštitu potrošača “Efektiva” kaže da je razgovarao sa pravnicima u Beogradu i da je njima ova praksa potpuno nepoznata. “Ne znamo da li to postoji još negde, ali, u principu, ovo je prvi put da čujemo za tako nešto”, navodi Gavrilović.

  Praksu pisarnice novosadskog suda opisuje kao “skandal svoje vrste”, jer dajući dozvolu nekom da fotografiše spise, sud nema nikakve troškove, s obzirom na to da onaj ko fotografiše koristi svoj telefon ili fotoaparat, kako bi potom taj isti fajl prebacio na računar i odštampao.

  “Potpuno je nelogično da naplaćuju slikanje, to je kao da ti naplaćuju ulaz u sud, razgovor sa nekim na pisarnici ili šetanje po zgradi suda. Potpuno suludo, jer ti ljudi koji rade na pisarnici su plaćeni novcem poreskih obveznika”, ističe Gavrilović.

  Objašnjava i da na šalteru postoji obaveštenje o naplati fotokopiranja u kom se navodi da se ova taksa naplaćuje po odluci suda, dok na papiru kojim se obaveštava o naplati fotografisanja ne stoji na osnovu čije odluke je doneta.

  “Da li je to neko samoinicijativno okačio jer je želeo da zaradi ili je u pitanju nešto drugo, zasad nije poznato”, kaže Gavrilović i zaključuje da je ukoliko odluka o naplati postoji, važno saznati na osnovu čega je doneta.

  Portal 021 je to pitanje postavio Osnovnom sudu, a na pisarnicama drugih sudova u Novom Sadu nije istaknuto slično obaveštenje.

  Izvor: 021.rs

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE