Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Subvencije su se davale i za šivenje čarapa, pad nezaposlenosti zbog odliva ljudi“

  Sistem podsticaja koje Srbija dodeljuje privrednicima favorizuje strane kompanije a same subvencije nisu dovoljne za razvoj privrede, rečeno je na forumu „Subvencije, razvoj privrede i rast investicija“ u organizaciji Nove ekonomije i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

  Marko Danon iz Centra za visoke ekonomske studije izjavio je da je struktura stranih investicija u Srbiji nepovoljna jer u njoj dominiraju „radno intenzivne firme“ koje relativno malo angažuju domaće dobavljače.

  „Negde oko 50 odsto radnih mesta u stranim firmama otvorenim od 2009. do 2016. godine pripada grupi kompanija sa zaradom nešto većom od minimalne. To su recimo firme koje se bave proizvodnjom kablova, sedišta, presvlaka za automobile“, rekao je Danon, saopštila je „Nova ekonomija“.

  On je dodao da oko 25 odsto zaposlenih u stranim firmama dobija zaradu koja se kreće oko proseka, što su na primer kompanije u kojima se sklapaju motori i bela tehnika. Danon je kazao da u predstojećem periodu treba razmisliti o „sofisticiranijim načinima za privlačenje stranih direktnih investicija“.

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milorad Filipović kazao je da je u poslednjih 10 godina dodeljeno 400 miliona evra subvencija, od čega je 80 odsto otišlo stranim investitorima.

  On je dodao da su se subencije davale „i za šivenje gaća i čarapa, i za ulaganja u najkvalitetnije investicione projekte, ali da je napravljen pomak jer je urađena sistematizacija subvencija u odnosu na to gde se ulaže i u šta.

  „Međutim, proizvodnja kablova za autoindustriju se svrstava u srednje-visoke tehnologije, tako da po statistici više od 33 odsto izvoza Srbije čine proizvodi srednje i visoke tehnologije, a u stvari su to u najvećoj meri kablovi, rekao je Filipović.

  Komentarišući tvrdnje da je „drastično smanjena nezaposlenost“ on je rekao da se to nije desilo zbog rasta zaposlenosti, nego zbog odliva stanovništva, demografije i načina na koji se vodi statistika.

  Konsultant Bogdan Petrović izjavio je da će se „mnogo toga promeniti“ kada Skupština usvoji novi zakon o kontroli državne pomoći, koji se donosi u sklopu zadovoljavanja uslova iz odgovarajućeg pregovaračog poglavlja sa EU.

  Taj zakon će, kako je naveo, prvi put posmatrati celokupnu državnu pomoć koja se daje privrednom subjektu i ako ona predje odredjeni iznos to će morati biti prijavljeno Komisiji za kontrolu državne pomoći.

  Petrović je kazao da su subvencije do sada „kapale sa svih strana“, tako što bi investitori dobijali novčane subvencije od Ministarstva privrede, gradjevinsko zemljište na poklon od lokalne samouprave, a kao treći vid subvencija uradi im se celokupna infrastruktura.

  Ocenio je da će „račun“ za kompaniju Fijat, po raznim osnovama po kojima je ta kompanija dobijala državnu pomoć, krajem ove godine izaći na pola milijarde evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE