Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Studija u Španiji pokazala: 80% zaraženih ima nedostatak vitamina D

  Više od 80 odsto pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnici u Španiji ima nedostatak vitamina D, prema novoj studiji objavljenoj u Journal of Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

  Za vitamin D znaju svi, ali ono što ne znaju mnogi jeste da njegov aktivni oblik proizvode bubrezi. Biološki aktivan oblik vitamina D zove se kalcitriol, a to je zapravo jedan od tri homona koje proizvode bubrezi. Stoga je ispravno za vitamin D reći da je hormon, a ne vitamin. On kontroliše koncentraciju kalcijuma u krvi i utiče na imuni sistem.

  Nedostatak vitamina D povezan je s brojnim zdravstvenim problemima, piše Science Daily, iako je još uvek u toku istraživanje zašto on utiče na telesne sisteme.

  Mnoga istraživanja ukazuju na bitan efekat vitamina D na imuni sistem, posebno u pogledu zaštite od infekcija.

  „Jedan pristup je identifikacija nedostatka vitamina D i njegovo nadomeštanje, posebno kod visokorizičnih osoba kao što su starije osobe, pacijenti s propratnim bolestima i štićenici staračkih domova, koji su najpodložniji koronavirusu“, rekao je koautor studije Hoze L. Hernandez, doktor nauka s Univerziteta Cantabria u Santanderu u Španiji.

  On smatra da treba preporučiti lečenje vitaminom D kod pacijenata s koronavirusom s niskim nivoom vitamina D koji cirkulira u krvi, jer bi ovaj pristup mogao imati blagotvorne efekte i na mišićno-koštani i na imuni sistem.

  O važnosti vitamina D govorili su i ranije brojni stručnjaci među kojima je i doktorka Rouz En Keni.

  Imamo dokaze koji podržavaju ulogu vitamina D u prevenciji infekcija grudnog koša, posebno kod starijih osoba koje imaju nizak nivo vitamina D. Iako ne znamo konkretnu ulogu vitamina D u infekcijama koronavirusa, s obzirom na njegove šire implikacije na poboljšanje imunog odgovora i jasne dokaze o zdravlju kostiju i mišića, onima koji su stalno kod kuće i drugim rizičnim grupama trebamo osigurati adekvatan unos vitamina D“, pojasnila je doktorka Keni.

  Dr Kamenov objasnio skok zaraženih: “Tajna leži u vitaminu D…”

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE