Brže od PCR testa: Studenti Biološkog fakulteta napavili prenosivu laboratoriju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Studenti Biološkog fakulteta, prenosiva laboratorija

  Brže od PCR testa: Studenti Biološkog fakulteta napavili prenosivu laboratoriju

  Autonomni uređaj za umnožavanje DNK dobio je naziv Amplife

  Naši mladi naučnici sa Biološkog fakulteta rade na prenosivoj labaratorijskoj mašini uz pomoć koje se radi tehnika amplifikacije specifičnih segmenata DNK, sada javnosti poznata kao PCR metoda.  Na ideju su došli krajem 2018. godine, a prvi prototip uradili u jeku pandemije 2020. godine.

  “Naš fakultet nema zgradu više od dvadeset godina, pa nismo imali dovoljno kontakta sa laboratorijskim uređajima. Tada smo kolega Marko Marković i ja odlučili da napravimo jedan DIY, odnosno „uradi sam“ PCR uređaj koji bi radio na 12V zbog bezbednosti studenata“, kaže na početku razgovora za Blic Petar Omrčen iz Perun lab-a.

  „Forenzičara koji radi na našem fakultetu nam je rekao da postoji potreba za prenosivim laboratorijskim uređajima i da smo mi na pravom putu da ih napravimo. Samo je bilo potrebno da osmislimo kako će raditi na baterije. Mi smo ovo shvatili kao izazov, 2020. smo završili i testirali naš prototip koji je pokazao bolje rezultate od očekivanih.“

  Autonomni uređaj za umnožavanje DNK dobio je naziv Amplife. Najveći adut uređaja jeste to što je prenosan i autonoman. Na taj način, on korisniku daje mogućnost da umnožava DNK i van laboratorije, bez upotrebe drugih uređaja što do sada komercijalni uređaji nisu mogli da pruže. Zahvaljujući Amplife-u, korisnik neće morati da brine o čuvanju, degradaciji i transportu uzorka i ono što je najvažnije, neće morati da brine o kvalitetu rezultata.

  Studenti Biološkog fakulteta

  Studenti Biološkog fakulteta

  Značaj njihovog rada i ovog uređaja prepoznao je stručni tim startap akceleratora Univerzum koji su pokrenuli Univerzitet u Beogradu i kompanija Mozzart.

  Učešće u startap akceleratoru Univerzum nam znači mnogo, pre svega zato što je ovo jedan od retkih programa u našoj zemlji koji je tu da stvarno pomogne startap zajednici. Naša očekivanja od programa su sticanje novih znanja i konekcija koje će nam pomoći u našem daljem razvoju kao i pružanje podrške i širenje startap zajednice Srbije“, kaže naš sagovornik i dodaje:

  Mladi trebaju da se motivišu da budu inovativni, da smišljaju nova i bolja rešenja za postojeće probleme i da nauče da veruju u sebe i svoje snove. Za to im je neophodna i prava podrška kao i uslovi da njihove ideje vide svetlost dana, a mi mislimo da takve uslove pruža akcelerator Univerzum. Na kraju, to je jedan i od načina da se mladi zadrže u ovoj zemlji, jer smo mi ti koji ovu zemlju treba da vode u bolju budućnost.“

  Međunarodna priznanja

  Perun lab je do sada dobio i grant preko Centra za transfer tehnologije što im je omogućilo da razviju finalnu verziju uređaja. Ideje su predstavljali na dosta takmičenja, ali su najveće uspehe ostvarili na dva međunarodna takmičenja – Danube Cup 2021 i University Startup World Cup-u 2021.

  Na prvom takmičenju inovativnih ideja Univerziteta koji se nalaze u gradovima kroz koje protiče Dunav (Nemačka, Austrija, Mađarska i Srbija), Perun lab je zauzeo prvo mesto. Treće mesto u grupi healthcare dobili su na drugom takmičenju gde su učesnici bili iz svih zemalja sveta.

  Petar Omrčen za kraj objašnjava da da je njihov sledeći korak završavanje finalne verzije Amplife-a kao i njegovo testiranje u realnim uslovima.

  Radimo i na međunarodnoj patentnoj zaštiti našeg uređaja kao i na traganju pravog investitora kako bi smo stvarno mogli da se lansiramo među zvezde!“, zaključuje Omrčen.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE