Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stručno UVERAVANJE: Uvećane akcize NEĆEMO ni osetiti

  Iako će se od 1. jula povećati iznos akcize na gorivo, za dinar, čak i ako cene benzina u maloprodaji u međuvremenu porastu, vozači to neće naročito osetiti jer zbog nedovoljne potražnje nafte na svetskom tržištu maloprodajne cene goriva neće dostići cene iz istog perioda prošle godine, smatra stručna javnost u Srbiji.

  Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže za Danas da povećanje akcize nije veliko, a da u maloprodaji u narednih mesec dana neće doći do naglog skoka cena goriva.

  Potražnja nafte i goriva zbog epidemije koronavirusa još uvek nije dostigla nivo od pre ove krizne situacije.

  Drugim rečima, privredne aktivnosti se još nisu vratile na nekadašnji nivo, što automatski smanjuje potražnju za naftom na svetskim berzama i onemogućava njen brz rast.

  Inače, u julu prošle godine cena benzina BMB 95 dostizala je 151,7 dinar po litru, evrodizela 160,6 dinara a evrodizela 76,5 dinara po litru.

  Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić takođe smatra da, uprkos ćinjenici da su akcize na gorivo u Srbiji velike, vozači neće osetiti promenu u ceni jer se akciza povećava za svega jedan dinar.

  Akcize jesu visoke, ali s obzirom na to da država nema druge mogućnosti prinuđena je da puni budžet na taj način, navodi Vuletić.

  Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je zahvatanje države u ceni goriva veliko, da to znatno opterećuje vozače te da akciza formira najveći deo maloprodajne cene goriva.

  „Nije dobro što se akciza povećava jer je ona već visoka. Ona bi trebalo da se formira na sasvim drugačiji način kako ne bi u značajnijoj meri uticala na cenu goriva. Međutim, država se odlučila da se ona formira po formuli koja omogućava da njena zahvatanja u ceni budu veoma velika“, ističe Kovačević.

  Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je potom odložena za 1. jun. Zbog epidemije korona virusa pak prolongirana je za još mesec dana.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE