Štrajkuju glađu do ispunjenja zahteva ili smrti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Štrajkuju glađu do ispunjenja zahteva ili smrti

  U pogonu fabrike Gumoplastika u selu Klenike nedaleko od Bujanovca četrdesetak radnika je počelo štrajk glađu.

  Kako su rekli JUGpressu, štrajk glađu će trajati “do dobijanja obećanog socijalnog programa od strane nadležnog ministarstva ili do smrti svih radnika”.

  “Ovo je naš poslednji korak, na koji smo posle toliko lažnih obećanja i razvlačenja ovog problema u interesu pojedinaca, koji svojim ponašanjem pokazuju da mogu sve da rade, prinuđeni jer smo gotovo svakodnevno u delimičnom štrajku glađu zbog nedostatka materijalnih sredstava za preživljavanje, što u 21. veku još uvek nije zabeleženo u Evropi”, kaže poverenik UGS Nezavisnost u ovoj fabrici Slavoljub Ristić.

  Radnici kažu da su “žrtve neodgovornosti direktora-penzionera (više od 3 godine je u penziji), koji i dalje radi protiv interesa radnika, zbog toga da bi on što duže pored penzije primao i platu”.

  Razlog za opredeljenost velike većine radnika za socijalni program su prvenstveno izuzetno niske plate, koje se kreću od 7.000 do 15.000 dinara, kažu radnici.

  Njima, kažu, “socijalni program po Zakonu sleduje, što niko od nadležnih u ministarstvima ne spori, ali se postupak namerno odugovlači iz nepoznatih razloga”.

  Gotovo 60 zaposlenih je u totalnoj obustavi rada još od decembra prošle godine jer im država kao većinski vlasnik fabrike ni godinu dana od kada su se prijavili za socijalni program isti nije uplatila.

  U Ministarstvu rada za Danas su pre mesec dana rekli da se sredstva odobravaju na osnovu podnetog zahteva sa potrebnom dokumentacijom. Oni su tada istakli kako ovo preduzeće još nije dostavilo dopunu potrebne dokumentacije.

  Izvor: JUGpress, Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE