Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Štrajk u Fijatu: Promena zahteva – umesto 45, traže 50 hiljada dinara

  U kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija četvrti je dan generalnog štrajka 90 odsto zaposlenih koji traže veće plate, reorganizaciju, isplatu bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza kada nema javnog prevoza u Kragujevcu.

  „Na inicijativu Samostalnog sindikata, sindikata Nezavisnost i Solidarnost kao i  Štrajkačkog odbora juče je izmenjen zahtev za povećanje bruto osnovice zarade, pošto  poslodavac ne poštuje Zakon o štrajku i nalog inspekcije rada da pregovara o zahtevima štrajkača“, rekao je Beti predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković.

  Prema njegovim rečima, radnici sada traže povećanje bruto osnovice zarade sa 38.000 dinara na 50.000 dinara umesto 45.000 dinara koliko je bio prvobitni zahtev.

  „Nemamo zvanično nikakvu najavu za početak pregovora, ali se nezvanično šuška da bi neko navodno trebalo da dođe zbog pregovora“, rekao je Marković.

  On smatra da FCA Srbija prema propisima, mora da bude novčano kažnjena zbog nepoštovanja naloga inspekcije rada za početak pregovora pošto je istekao rok od 5 dana.

  Generalni štrajk u FCA Srbija u Kragujevcu počeo je pre četiri dana, a prethodno su održana dva jednočasovna štrajka upozorenja.

  Prema navodima sindikata, štrajkuju proizvodni radnici, oko 2.000 zaposlenih ili 90 odsto.

  Zbog štrajka u FCA Srbija zaustavljena je proizvodnja fijata “ 500L“, a od juče je, prema saopštenju sindikata, obustavljena proizvodnja i u većini kooperantskih firmi koje rade u Kragujevcu.

  Izvor: Beta

  Foto: FCA

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE