Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Štrajk u američkoj autoindustriji se „razbuktava“: Radnici napustili 38 pogona

  Američki sindikat radnika u automobilskoj industriji Junajted auto vorkers (JAV) proširio je štrajk protiv velikih proizvođača automobila na 38 pogona u 20 američkih saveznih država.

  Radnici su napustili radna mesta u 38 centara za distribuciju delova Dženeral motorsa i Stelantisa.

  Još 5.600 radnika pridružilo se štrajku, pored 13.000 članova sindikata koji su štrajk započeli pre nedelju dana. Sindikat ukupno ima 146.000 članova.

  Ford je pošteđen dodatnih štrajkova jer je kompanija ispunila neke od zahteva sindikata tokom pregovora prošle nedelje, rekao je predsednik JAV Šon Fejn.

  „Napravili smo istinski napredak u Fordu“, rekao je Fejn tokom onlajn prezentacije članovima sindikata i dodao: „I dalje imamo ozbiljne probleme koje treba rešiti, ali želimo da priznamo da Ford pokazuje ozbiljnost u pogledu postizanja dogovora“.

  Prema njegovim rečima, „U Dženeral motorsu i Stelantisu to je druga priča“, rekao je on. Te kompanije, dodao je Fejn, odbile su predloge sindikata za povećanje plata, podelu dobiti i sigurnost posla.

  Sindikat ukazuje na ogroman profit tih kompanija i u poslednje četiri godine traži povećanje plata od 36 odsto. Kompanije su ponudile nešto više od polovine tog iznosa.

  JAV ima i druge zahteve, uključujući 32-časovnu radnu nedelju za 40 plaćenih sati i vraćanje tradicionalnih penzionih planova za nove radnike.

  Kompanije kažu da ne mogu sebi priuštiti da ispune zahteve sindikata jer, kako navode, moraju da ulože profit u skupu tranziciju sa automobila na gas na električna vozila.

  Ugovor JAV sa proizvođačima automobila istekao je u ponoć 14. septembra, a radnici su napustili Fordovu fabriku za sklapanje u blizini Detroita, Dženeral motorsovu fabriku u Ventzvilu, Misuri, i fabriku džipova koju vodi Stelantis u Toledu, Ohajo.

  Fejn je ranije ove nedelje rekao da će pozvati radnike u više fabrika da štrajkuju osim ako ne bude značajnog napretka u pregovorima o ugovorima sa proizvođačima automobila.

  Pregovori su nastavljeni, iako nijedna strana nije prijavila bilo kakav napredak, a ostali su na vrlo udaljenim stanovištima u pogledu povećanja plata.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot, pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE