Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stiže novi namet – plaćaćemo i EKOLOŠKU taksu

  Vlada Srbije uredbom je utvrdila kriterijume po kojima će se određivati aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu i naplaćivati naknada pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima – vlasnicima stambenih jedinica.

  Uređeno je da će fizička lica plaćati naknadu za aktivnosti korišćenja električne energije, grejnih uređaja, hemijskih sredstava, proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, proizvodnje i prerade hrane i drugih aktivnosti, navodi se u ovom dokumentu.

  Obveznik plaćanja naknade su fizičko lice koje obavlja neku od aktivnosti navedenih u uredbi a plaćaće je obveznici poreza na imovinu za stambene jedinice.

  Iznos naknade za fizička lica je 1.200 dinara godišnje, a umanjuje se za 50 procenata „za obveznike koji ne stanuje u stambenoj jedinici”, navodi se u uredbi.

  Obaveza fizička lica po ovoj uredbi nastaje od 1. januara 2020. godine.

  Za pravna lica i preduzetnike kriterijumi se određuju u okviru pretežne delatnosti koju obavljaju obveznici, pa se dele na one čije aktivnosti imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu.

  Iznos ne može biti viši od 0,4 procenta godišnjeg prihoda obveznika u prethodnoj godini, a ako delatnost obavlja na teritoriji više lokalnih samoprava naknada će biti podeljena sa njihovim brojem.

  Uredbom je utvrđeno da iznos naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine za pravna lica i preduzetnike čija aktivnosti u delatnosti ima veliki negativan uticaj iznosi od dva miliona dinara za velika pravna lica, do 20.000 dinara za mikropravna lica i preduzetnike.

  Firme i preduzetnici čija delatnost ima srednji negativan uticaj na životnu sredinu plaćaće naknade od milion dinara ako su velika pravna lica, do 10.000 dinara za mikro pravna lica i preduzetnika.

  Raspon utvrđenih naknada kod malog uticaja na životnu sredinu je od 500.000 dinara za velika pravna lica do 5.000 dinara za mikro pravna lica i preduzetnike, prenosi Tanjug.

  Deo Uredbe su i prilozi u kojima su popisane delatnosti koje imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE