Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stariji se najčešće zadužuju, ali „na sitno“

  U Srbiji su, kada je reč o bankarskim kreditima, najviše zaduženi građani starosti od 40 do 50 godina. Ženetrenutno otplaćuju zajmove ukupne vrednosti od 324 milijarde dinara, dok muškarci namiruju rate „teške“ 483,8 milijardi, pokazuju podaci Kreditnog biroa.

  Interesantno je da se, među ženama, najčešće zadužuju one u – sedmoj deceniji! Građanke Srbije, u starosnoj grupi od 60 do 70 godina, trenutno otplaćuju čak 177.959 zajmova, pokazuju podaci Kreditnog biroa, a pišu Novosti.

  Međutim, vrednost tih kredita je svega 35,85 milijardi dinara, što pokazuje da je uglavnom reč o malim pozajmicama u visini plate, penzije, ili dozvoljenim prekoračenjima, objašnjavaju u Udruženju banaka Srbije (UBS).

  Žene u grupi od 40 do 50 godina starosti, iako otplaćuju manji broj kredita, dužne su gotovo trostruko više – 111,2 milijarde dinara.

  Slično je i kod muškaraca. Najzaduženiji su oni u punoj radnoj snazi – od 40 do 50 godina starosti, koji otplaćuju zajmove veće od 165 milijardi dinara kredita. „Za petama“ su im oni deceniju mlađi, od 30 do 40 godina, koji otplaćuju 149 milijardi.

  Gledano ukupno, zaduženost po stanovniku u Srbiji je 936 evra, dok je prosečna zarada 371 evro. To, po rečima generalnog sekretara UBS Veroljuba Dugalića, nije velika zaduženost. Generalno gledano, ne postoji povoljan kredit kada vam je prosečna plata 371 evro. To znači da oko 60, 70 odsto ljudi ima zaradu i ispod tog iznosa.

  Kada je reč o novom zaduživanju, veliki rast beleže krediti za refinansiranje. Tokom 2016. godine suma refinansirajućih kredita porasla je sa 48,6 na 73,8 milijardi dinara. Rast je nastavljen i u prva dva meseca ove godine, za dodatne gotovo tri milijarde dinara.

  Kamatne stope su i dalje na niskom nivou, naročito za stambene zajmove. Cena dinarskih kredita sada je u proseku oko 10 odsto za stanovništvo, dok su kamatne stope na zajmove vezane za evro, zbog rekordno niske referentne stope Evropske centralne banke, sada oko četiri do pet odsto za građane.

  Kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima, žene otplaćuju svega 9.187 poljoprivrednik kredita, „teških“ 6,45 milijardi dinara, dok se na muškarce knjiži čak pet puta više kredita, u sedam puta većoj vrednosti (51.709 zajmova od 45 milijardi dinara).

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE