Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blokčejn orakli

  Šta su blokčejn orakli?

  Blokčejnovi ne vide van svojih granica; sve što se dešava izvan njihovog binarnog sveta je strano za njihov izvorni kod. Drugim rečima, blokčejnovi ne mogu pristupiti vremenskim informacijama, cenama akcija ili ličnim podacima. S pravom, to nije njihova svrha.

  Pored toga, ne moraju biti višenamenski. Bar ne na ovaj način.

  Međutim, potrebno nam je da imamo pristup spoljnim informacijama kako bismo osigurali ispravno funkcionisanje naših operacija na lancu. Na kraju krajeva, ne možete izgraditi aplikaciju za predviđanje cena akcija ako nemate pristup cenama akcija.

  Ovde dolaze u igru orakli.

  Orakli su pružaoci usluga trećih strana koji snabdevaju pametne ugovore informacijama koje se ne nalaze na lancu. Kao što je ranije navedeno, to mogu biti podaci o cenama, temperaturi, kašnjenju isporuke i letova, itd. Takođe su ključni za komunikaciju između različitih blokčejnova, omogućavajući kruženje podataka i sredstava između lanaca.

  U suštini, orakli služe kao mostovi koji omogućavaju interoperabilnost između različitih lanaca i razvoj unutar lanca. Bez njih, NFT-jevi, dApp-ovi i čitav DeFi ekosistem kakav ga danas poznajemo, čak ne bi ni postojali.

  Resursi van lanca dolaze u različitim oblicima i veličinama, a isto važi i za blokčejn orakle. Razvrstavaju se na osnovu svoje funkcionalnosti, te evo dva najčešća tipa:

  • Softverski orakli: Ovo su najčešći tipovi orakla i oni izvlače podatke iz digitalnih izvora kao što su baze podataka, API-ji i drugi javno dostupni arhivi podataka. Oni se isključivo oslanjaju na softver kako bi dobili potrebne informacije.
  • Hardverski orakli: Hardverski orakli komuniciraju sa stvarnim svetom. Prikupljaju informacije iz senzora, termometara, skenera i sličnih fizičkih uređaja.

  Za više informacija o prednostima i manama blokčejn orakla, posetite WebMind portal.

  Izvor: Web Mind

  Foto: Web Mind

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE