Šta se novo dešava u slučaju zaposlenog u DIS-u koji je dobio otkaz zbog odlaska u toalet van pauze

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta se novo dešava u slučaju zaposlenog u DIS-u koji je dobio otkaz zbog odlaska u toalet van pauze

  Ivica Kostić, radnik u DIS-u dobio je otkaz zbog odlaska u toalet van pauze. Poslodavac je dokaze „ovog sramnog čina“ potkrepio i fotografijama, a kako kažu, „boravkom u toaletu prvog dana 32 minuta, a drugog 10 minuta duže od propisanog, ugrozio je izvršavanje radnih zadataka i produktivnost rada, kako sebe, tako i drugih zaposlenih“.

  Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da je Kostić pomenuto vreme u službenom toaletu koristio zbog zdravstvenih problema, kao i da je ovo kulminacija višegodišnjeg šikaniranja prema Kostiću, koji se „drznuo da pre tri godine organizuje sindikalnu organizaciju u DIS-u“.

  Naime, od momenta dostavlјanja odluke o registraciji sindikalne organizacije, njemu se umanjuje zarada i isplaćuje minimalac, a raspoređuje se na niže radno mesto. Uz to, rukovodstvo tri i po godine vrši pritisak na Kostića da napusti mesto poverenika, uz obećanje davanja raznih beneficija. Takvo ponašanje je imalo rezultate, pa se od početnih 90 članova samostalnog sindikata, zbog straha većina iščlanila, rekli su za Danas u sindikatu prošlog meseca.

  U međuvremenu, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti saopštio je da je kompanija DIS, postupcima prema Kostiću prekršila odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, a kompaniji je preporučeno da preduzme sve potrebne mere u cilju otklanjanja posledica diskriminatornog postupanja prema njemu.

  Kostić sada ima i druge probleme. Iako je pre mesec dana na kućnu adresu dobio rešenje o otkazu, DIS je po zakonu o radu morao da mu sa rešenjem o otkazu dostavi i radnu knjižicu, međutim to nije uradio.

  Kostić pretpostavlja da je u pitanju „želja“ poslodavca da ovaj ne krene u potragu za novim poslom, ali i onemogućavanje Kostića da overi zdravstvenu knjižicu.

  Kako kaže za BIZLife, iako se već obraćao inspekciji rada o ovom slučaju, moraće uskoro da se obrati i Agenciji za borbu protiv korupcije.

  Kostić kaže da će posle toga uslediti „uobičajni potezi“ inspektora rada, koji će, prema njegovim rečima, u dogovoru sa kompanijom i obećanje „da neće više“, ipak isporučiti radnu knjižicu i to „za jedno dva ili dva i po meseca“, kaže Kostić za BIZLife.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milun Petković, arbitar pri rep. Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova

   Spor oko otkaza moze te rešiti osim suda i pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova. Postupak je besplatan kako za radnika tako i za poslodavca. Duzina trajanja spora je 30 dana. Jedini uslov je da obe strane prihvate mirno rešavanje pred agencijom.

  • Zlatko Preskakulev

   Molim Vas ljudi, ovo je ispod casti svakog coveka, vernika, ako je stavrno kako se pise! Nije "vrhovana" volja tog vlasnika ili predstavnika kapitala u ocenjivanju dostojanstva svakog zaposlenog, COVEKA JEDINOG BITNOG SADA I OVDE, NE NJIHOV KAPITAL!1 Shavtaju li ti praznoglavci,:korifeji bogacenja i lopovluka' u sta diraju , ne sta je ":njihova svojina" cak i da je pokradena "dedovina:: ili "ocevina" - dostojanstvo je JEDINO MERILO SVEGA NE NJIHOVA SVOJINA! Da podsetim bulumentu koja je u glas vikala, OTIMALA i harangirala,kada je rusila truli Socijalizam, sve one koji su radili od "jutra do veceri" od "7 do 15 cas." cinovnici.svi oni koji su stavrno mldost ulozili u svoj zivot i svoju porodicu, sta TO oni hoce da im sluze drugi, da ih smatraju Vladarima u popisanim odelima, DA IM CUVAJU NJIHOVO BOGATSTVO. ALOOOOO!!!! Ma dajte , ma ostavite se ludila, otidjite u Crkvu na Liturgiju i vidite gde zivi, kakozivi smerno ovaj narod, koga Vi, kaznjavate sto je otisao do toaleta- zar je moguce da ovde nema Razuma koji se pita i bori za sebe, da zastiti sve nas od takvih budala, kapitalistickih monstruma, koji nemaju prva da trose ono st je priroda dala i da se time kite! Stanite malooooo svi vi koj nemate u sebi ni ritma , ni rimu, ni osecanja da prepozante sta je Narod, I Isotrija, Predanje, vec samo Vas primitivne strasti, kao Imovina, Porez, Profit, Kredit, Ljudska prava, vode u Svet gde samo Vi zivite! P aonda ostavite nas , normalnih, siromasnih , neuspesnih zbog vas uspesnih, da se radujemo krompiru, pasulju, boraniji, salati,cvekli, jabuci, vinu i rakiji, koliko ga bilo, dok se Vi svi bahatite bezumno i bez iakvog stida i saosecanja u tom ludackom svetu, a gde mi treba da vas DEMOKRATSKI izabieremo! STRASNOOOO!! Vas je maloooo i necete da pokorite vecinu, 95 % iako vladate njome i trljate ruke kada zaradite sve pare vovog sveta! Nas je mnogooooooo i sve sto hocemo jeste da nama ne vladaju "upisane i pijane gazde", ma sta to zancilo, mentalno osioni biznismeni,hedonisti bez duse i ociju svojih - jer ZIVOT TRAJE VEC HILJADAMA GODINA I BEZ NJIH! ISTORIJA SVE POKLONI I SVE UZME NAZAD KADA TREBA! Zelim takvim biznismenima, bogatim ljudima, domacinima i slicnim entiteima, kojim je grandiozni Vivaldi i njegova 'Cetiri godisnja doba" Klandar na zidu,da im je Sveti Sava, istorijski lik, da je Milos oBrenovic, svinjarski trgovac, da je Dositej samo mason, itd., da shavte da je njhova neostvarenost , : "'Bela smrt" usled |crne sudbine" koju su zasluzili"!

  • Nikola

   Sram Vas bilo !

  • PP

   Nije ni cudo sto svi lanci marketa u Srbiji imaju poslednej vreme muku da nadju radnike, jer radnici masovno odlaze tj beze zbog nehumanih uslova, malih plata koje su plafon minimalac plus prevoz tj oko 26 hijada a rinta se 7 do 8 sati plus onih famoznih da dodjete jedno 15 do 30 min pre posla i obicno ako radite 2 smenu a ima samo 2 smene se zadrzite jos jedno 15 tak minuta duze ako radite na kasi mozda i vise od toga . Cak su neki lanci marketa uveli i famozni probni rad od nekoliko dana koji verovanto nije uopste placen . Isto se desava nazalost i u nekim lancima pekara (cak su neke nehumane pa nrp radnici uopste nemaju stolicu da sede a ocekuje se da provedu 8 sati non stop na nogama, a vidiite samo leti kako sede na betonu ispred pekara na pauzi ili pus pauzi) i kod vecine privatnih poslodavaca.

  • Konstantin

   Dok se ne "udari" po inspekcijama i inspektorima ništa od pravde i humanosti. Nema veze sa radnom disciplinom!!! Poslodavci i radnici su u Srbiji apsolutno neravnopravni, a zatim nemaju ni kome da se obrate. Ima firma u Zrenjaninu "Geotehnokin" gde su bili dvadeset puta u inspekciji rada pa nikada nisu došli, Vlada ćuti i pušta.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE