Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta ljubav prema sebi zaista znači

  Ljubav prema sebi, odnosno briga o sebi, ne znači da se stalno ušuškavamo i dozvoljavamo sebi svako zadovoljstvo – ponekada je, za sopstveno dobro, poneko zadovoljstvo neophodno uskratiti ili odložiti.

  Setite se dece! Sigurno svom detetu, koje volite a samim tim i nežnom disciplinom usmeravate, nećete dozvoliti da se najede slatkiša pre obroka ili krene sa učenjem tek veče uoči kontrolnog zadatka. Kao odrasli mi znamo da takve navike ne vode zdravom, produktivnom, ispunjenom životu, i iz naše ljubavi prema detetu mi ovakva ponašanja korigujemo, sankcionišemo, preusmeravamo. Detetu su za optimalan razvoj neophodni ljubav, toplina, podrška, razumevanje ali i disciplina u vidu nežnog ali upornog i istrajnog postavljanja granica, a ništa nije drugačije ni u kasnijem životnom dobu – u našem odnosu sa nama samima.

  Zato sledeći put kada teška srca ustanete rano da idete na trening, ili kada se jedva oduprete kesici čipsa, ili zatvorite Fejsbuk da biste radili na izveštaju čiji se rok opasno približava ili sednete da učite za ispit, kada vas preplavi onaj užasan osećaj neprijatnosti, frustracije, želja za odustajanjem i prosipanjem na pod i mlataranjem rukama i nogama poput dvogodišnjaka, setite se da postupkom samodiscipline vi ne samo da ne mučite i ne maltretirate sebe – vi takvom gestom sebi upravo dokazujete da SEBE VOLITE.

  „Ja ne mučim sebe; ja na ovaj način zapravo volim sebe“. Sa ovakvim uvidom, pa i malom mantrom koju možemo usvojiti i sebi ponavljati, ceo proces samodiscipline trebalo bi da „padne“ makar za mrvicu lakše.

  (M. Skot Pek)

  Hvala na inspiraciji „Beleške sa psihoterapije

  [preporucene_vesti ids=“97655″]

  Izvor: BIZLife/FB Beleške sa psihoterapije/M. Skot Pek

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE