Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lider, menadžer

  Šta čini lidera odličnim, a šta menadžera?

  Da li biste radije bili vodeći lider vizionar za svoju kompaniju, ali da imate neorganizovano upravljanje, ili da posedujete strukturirane sisteme sa produktivnim timom, ali da nemate vremena za pokretanje inovacija u vašem poslovanju? Morate li birati između to dvoje?

  Edvard Fernandez je kao vlasnik preduzeća u poslednjoj deceniji naučio da postoji ogromna razlika između toga da budete jak lider i da budete disciplinovan menadžer. Nerazumevanje razlike može da vas košta vašeg tima ili posla.

  Jak lider ne čini automatski snažnog menadžera

  Veliki lideri, a loš menadžer nije nov koncept. Ali ako ste preduzetnik koji se bori sa aspektom upravljanja talentima u vođenju poslovanja, važno je prepoznati svoje slabe tačke.

  Enmari Nil, osnivač Centra za inovacije u liderstvu sa 20 godina globalnog iskustva u vodećim organizacijama, u svojoj knjizi ,,Leading From the Edge“ navodi:

  „Lider je neko ko vidi priliku i pokreće promene. Menadžer je neko ko prati tog lidera i vidi kako da strukturira stvari kako bi stvorio vrednost za kompaniju.“

  Ona je otkrila da je iz svog iskustva „utvrdila da najbolji lideri nisu baš dobri menadžeri“.

  Zaposleni, posao, lider vizionar

  Posao, lider (Pexels)

  Ponekad su karakteristike koje vas čine tako velikim vizionarom za svoju kompaniju, kao što su inovativnost i preuzimanje rizika, inherentno kontradiktorne ulozi dobrog menadžera, koji napreduje zahvaljujući strukturi i doslednosti.

  Nil tvrdi „Ogromna većina poslovnih lidera se bori da napravi tranziciju jer ne prepoznaju neophodnost promene.“

  Čak i veliki lideri možda neće prepoznati da prošli učinak ne garantuje buduće rezultate, piše Entrepreneur.

  Upoznajte svoje slabe tačke

  Postoji razlog zašto komercijalni avioni zahtevaju dva pilota tokom leta. Iako Edvard Fernandez ne upravlja komercijalnim avionom, vodi posao koji raste, a dodela uloga nije samo u njegovom najboljem interesu već i za „sve u avionu“.

  Prepoznajući svoja menadžerska ograničenja, doveo je svoju suprugu i izabranog kopilota, Rut Fernandez.

  ,,Rut ima jedinstven talenat kao korporativni strateg i specijalizovana je za izgradnju robusne infrastrukture za preduzeća. Pre nego što se pridružila našoj kompaniji, bila je na rukovodećim i računovodstvenim pozicijama u raznim delatnostima i nastavila je sa osnivanjem nacionalne notarske kompanije koja je zapošljavala više od 400 notara i 120 advokata po ugovoru. Trenutno, ona služi kao naš glavni operativni direktor, nadgledajući odeljenja za ljudske resurse i upravljanje kancelarijama. Njena profesionalna stručnost, kao i vreme koje je provela kao majka kod kuće za moju decu, učinili su je dobrom u upravljanju ljudima i strukturama. Nepotrebno je reći da je njeno pridruživanje našoj firmi označilo značajan pomak u našim operacijama, što je dovelo do rasta prihoda od 422 odsto za manje od dve godine“, objasnio je Edvard.

  Posao, zdrav odnos, rad, lider

  Posao, lider (Pexels)

  Poslovanje za dugovečnost i rast

  Veliki lideri imaju tendenciju da gledaju spolja. Edvard uvek razmišlja o njihovim proizvodima, konkurentima i šta će da bude njihov sledeći veliki potez.

  Veliki menadžeri imaju tendenciju da gledaju unutra. Rut shvata da su kolektivno uspešni onoliko koliko je njihov tim pojedinačno. Ona razmišlja o  strukturama, praksama, procedurama i o tome kako iskoristiti snage tima za postizanje ciljeva kompanije.

  Skaliranje poslovanja sa pravim menadžerskim timom takođe zahteva kontinuirano učenje.

  ,,Prisustvujem mesečnim sastancima sa izvršnim direktorima koji žele da se povežu sa drugim iskusnim savetnicima i konsultantima za upravljanje. Iako postoji vrednost u ideji da ste ‘stara škola’ nemoguće je napredovati bez otvorenog uma. Od ključne je važnosti sagledati poslovanje drugih, analizirati tržišne trendove i menjati se vremenom kako ne biste zaostali“, zaključio je on.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE