Šta će kupcima u Srbiji doneti ruski trgovinski lanac MERE?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta će kupcima u Srbiji doneti ruski trgovinski lanac MERE?

  Ruski prehrambeni lanac MERE nedavno je najavio dolazak na srpsko maloprodajno tržište. MERE bi u Srbiji trebalo da otvori 100 radnji, a svaka bi se prostirala na nekih 1.000 kvadratnih metara.

  Vlasnik kompanije je Torgservis, sa sedištem u sibirskom gradu Krasnojarsk poslovao je uglavnom u malim ruskim gradovima, ali danas je prisutan i u Belorusiji, Kini i Kazahstanu.

  Ovaj trgovinski lanac posluje pod brendom Svetofor i vlasnik im je Torgservis grupa koja posluje na više od 800 lokacija u 10 zemalja i postoji od 2009. godine. U našoj blizini posluju u Rumuniji, a plan je da se širi i na Grčku.

  Lanac sa sedištem u sibirskom Krasnojarsku posluje uglavnom u manjim gradovima, a prošle godine stigao je i u Nemačku, gde je već posle pet dana bio primoran da zatvori svoju prvu radnju u Lajpcigu – zbog velike potražnje i nestašice zaliha. Cena pola kilograma kafe tada je iznosila dva evra.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/invazija-na-prvi-ruski-trgovinski-lanac-u-nemackoj/

  Njihova poslovna politika je rad direktno sa proizvođačima, stroga kontrola kvaliteta i niska marža.

  Prednosti ovog trgovinskog lanca je što su, kako se navodi na njihovom sajtu, cene niže za 20 do 30 odsto od tržišnih.

  “To se može postići smanjenjem troškova pakovanja –  ne treba nam šareno i privlačno pakovanje. U slučaju poznatih brendova koji imaju reputaciju, ta razlika bi trebalo da bude i do 50 odsto”, navode na sajtu.

  Osim toga, kao ostale prednosti navode i da u njihovim prodavnicama kupac plaća robu a ne marku, zatim da su na lokacijama kojima je jednostavno pristupiti.

  Klijenti ovog lanca su “uglavnom ljudi koji vole da uštede vreme i novac. Mnoge od njih su porodice sa srednjim i nižim primanjima koje pažljivo planiraju kupovinu i prodavnicu posećuju 1-2 puta nedeljno”.

  Ovaj trgovinski lanac od prošle godine je u prvih 10 ruskih prehrambenih trgovina, sa oko 500 otvorenih prodavnica samo u 2019. godini. To je kompaniju učinilo jednom od najbrže rastućih lanaca supermarketa u zemlji, nakon lidera na tržištu X5 (Retail Grupa) i Magnit.

  Kako se navodi u medijima, koronakriza bi ovaj lanac “pogurala” dodatno. Oko 20 odsto ruskog stanovništva već je suočeno sa siromaštvom, a pad kupovne moći i poverenja potrošača mogao bi dodatno da poveća korisničku bazu ovog lanca.

  Ono što potrošači inače zameraju ovom trgovinskom lancu jeste „sirovi“ nastup gde prodavnnice više podseća na skladište nego na prodavnicu, navode mediji. Međutim, kako DW piše, potrošačima to ne smeta dok imaju šta da kupe po nižoj ceni.

  „Ovde se primi sve što je rusko”

  MERE neće imati problema da se uklopi u atmosferu, smatra saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović, jer u Srbiji, kako kaže, postoji jak ruski sentiment.

  „U zavisnosti od strategije i toga koliko bude i na koji način se širio verujem da će postepeno osvojiti naše tržište i ako bude ulazio sa većim brojem objekata kako je najavljeno pretpostavljam da će krenuti iz Beograda i drugih velikih centara“, ističe Đogović za Danas.

  „Trebaće vremena da se rašire, ali će uspeti zahvaljujući tom sentimentu koji ovde postoji prema Rusiji jer se ovde sve što je rusko uvek primi“, napominje Đogović.

  Prema njegovom mišljenju, cene će biti još i niže, naročito kada tek uđu na tržište, jer je, kako objašnjava, cena u Srbiji glavni faktor.

  „Osim toga, oni će potrošačima u Srbiji ponuditi paletu svojih proizvoda za koje mi vrlo malo znamo, nepoznanica su nam, tako da će i ne to da igraju. Bez obzira na kvalitet, biće to nešto novo“, naglašava.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Rusofil Anti

   Još jedna bratska saradnja.... ovoga puta čak i loše upakovano g.... samo jeftino, ali će srbin verujući bratu rusu da je to ipak dobro jer je rusko da mu plaća. Ja sam možda malo neobrazovan, ali ja koliko vidim sve što braća investirase ovde sve uzeše na bratsku ljubav jeftino, a onda mi njima plaćamo skupo... npr najskuplje gorivo u evropi... ko razume, shvatiće

  • Goran

   Loše. Katastrofa.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE