Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski učenici boravili u međunarodnom kampu „Artek“

  Đaci dvojezičnih odeljenja iz Aleksinačke gimnazije i Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, kao i učenici osnovnih škola iz Aleksinačkog okruga koji uče ruski jezik, boravili su tokom jula u kampu Međunarodnog dečjeg centra „Artek“ na Krimu u okviru susreta mladih diplomata iz 42 države.

  Tema ovogodišnjeg kampa bila je „Moja planeta Zemlja“ povodom 100 godina prvog rezervata prirode u Rusiji – Barguzinskog. Grupa od 21 učenika i dva profesora iz Srbije su kroz različite sekcije i na zabavan i kreativan način unapređivali svoje znanje u različitim oblastima. Takođe, njihov boravak bio je upotpunjen i raznovrsnim izletima i fizičkim aktivnostima.
  Učenik Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, Sava Dodić izrazio je svoje impresije o kampu „Artek“ navodeći da mu je druženje sa decom iz različitih krajeva sveta bilo posebno iskustvo. „Učim ruski veoma dugo, od petog razreda osnovne škole. Družio sam se sa Francuzima, Sirijcima, Rusima, pozvao sam ih da dođu u Srbiju. Bilo je veoma lepo, zanimljivo, svaki dan je bio kompletno isplaniran“.

  Dunja Popović iz Osnovne škole „Kralj Petar I“ uporedila je svoj prošlogodišnji boravak u kampu sa ovogodišnjom smenom: „Artek sam posetila i prošle godine sa još petoro drugara. Organizacija je bila odlična, ove godine smo imali malo više slobodnog vremena. Bilo je dece iz raznih delova sveta i bilo mi je veoma žao kada sam odlazila iz kampa“.

  Radivoje Stojković, direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je organizovan boravak u kampu „Artek“, navodeći da je najlepše od svega bilo druženje i produbljivanje veza sa ostalim učesnicima. “Ovo je bio izuzetan doživljaj za sve naše đake jer nešto slično ne postoji na svetu“, naveo je Stojković.
  Zamenik direktora Ruskog doma u Beogradu, Vasilij Galaktionov je povodom boravka srpske dece u kampu „Artek“ izjavio: „Srećan sam što su deca iz Srbije imala priliku da saznaju nešto više o Rusiji, kao i o čuvenom dečjem kampu „Artek“. Kao dete nisam mogao da učestvujem u tome, a želeo sam. Zato sam danas posebno srećan što su deca iz Srbije uspela da ostvare svoju maštu“.

  Kompanija NIS već šest godina za redom kroz program „Energija znanja“ afirmiše učenje ruskog jezika u našoj zemlji, kroz organizovanje olimpijada znanja iz ruskog jezika i opremanje učionica na fakultetima i školama širom Srbije.

  Tim povodom Rukovodilac programa „Energija znanja“ Snežana Lakićević je izjavila: “Prošle godine u kampu je bilo šestoro dece, a ove čak 21 učenik iz Srbije. Nadam se da ćemo u narednim godinama saradnju sa MDC „Artek“ proširiti, a možda podići i na neki viši nivo u dogovoru sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije. Naravno, želim da se zahvalim Asocijaciji ruskih diplomata, koja je pokrila sve troškove tronedeljnog boravka učenika naših dvojezičnih odeljenja iz Aleksinca i Novog Sada“.

  „Artek“ je međunarodni dečji kamp smešten na Crnom moru u gradu Hurzufu na poluostrvu Krim, osnovan 1925. godine. Ekološki kamp pruža deci mogućnost bliskog kontakta sa prirodom u jednom od najlepših delova planete.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE