Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski porezi za preduzetnike duplo skuplji od nemačkih

  Preduzetnik koji sebi isplaćuje minimalnu zaradu, u Srbiji za porez i doprinose daje čak 44,22 odsto ukupnih prihoda, u Hrvatskoj 25 odsto, u Mađarskoj od 25 do 35 odsto, a u Nemačkoj samo 21,13 odsto, prenosi Danas, pozivajući se na analizu NALED-a.

  Visoke državne dažbine jedan su od ključnih razloga zašto privreda procenjuje da čak 29 odsto firmi i preduzetnika odlučuje da posluje u sivoj zoni.

  Kao glavni razlog gotovo dve trećine ispitanika u istraživanjima NALED-a navodi visoki porez i doprinose na zarade i u skladu s tim 43 odsto privrednika vidi izbegavanje ovih obaveza kao najzastupljeniji oblik sive ekonomije.

  Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, koju je uradio NALED, pokazala da preduzetnik koji vodi poslovne knjige i sebi isplaćuje minimalnu zaradu, u Srbiji za porez i doprinose mora da izdvoji čak 44,22 odsto ukupnih prihoda, u Hrvatskoj 25 odsto, u Mađarskoj od 25 do 35 odsto, a u Nemačkoj čak upola manje (21,13 odsto).

  Iako se u našoj zemlji preduzetnici dominantno opredeljuju da porez plaćaju paušalno i oni su izloženi visokim troškovima. Vlasnik frizerskog salona godišnje će na ime paušalnog poreza platiti od 145.000 do 250.000 dinara u zavisnosti od opštine u kojoj posluje, a vlasnik IT firme od 235.000 do gotovo 400.000 dinara, čak i da ništa ne prihoduju.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bozo

   da li mozete tu Naledovu uporednu tabelu da objaviti pa da se vide svi porezi - doprinosi u Srbiji i Nemackoj ? Ovaka novinar prepricava nesto sto mi ne vidimo i ne mozemo proveriti.

  • milan

   Lideri u evropi....

  • jasna

   Ko ne veruje, neka postane preduzetnik pa će se lično uveriti kolika su opterećenja u Srbiji.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE