Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski biznismeni ulažu u kupovinu banaka

  Srpski biznismeni počeli su sve više da ulažu u kupovinu banaka u Srbiji i, sudeći prema najavama – planiraju nova preuzimanja, pišu Novosti. Zvanično, u našoj zemlji posluje ukupno 31 banka, ali će se taj broj sigurno smanjivati.

  Već je obelodanjeno da AIK banka, u vlasništvu kompanije iz „MK grupe“, kupuje 100 odsto akcija Alfa banke u Srbiji. Takođe, Direktna banka (nekadašnja Kredi banka, potom KBM banka Kragujevac) iza koje stoje Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, dobila je dozvolu za preuzimanje Findomestik banke.

  Dragan Lazarević, predsednik IO Direktne banke, za Novosti ističe da je kupovina Findomestik banke bio logičan sled u njihovom strateškom razvoju.

  „Direktna banka je više orijentisana ka privredi, dok je Findomestik okrenut ka stanovništvu i zajedno čine jednu celinu“, kaže Lazarević.

  Ismail Musabegović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ocenjuje pozitivnim trend da domaći privrednici i firme kupuju ovdašnje banke.

  „Do sada su samo banke kupovale banke, mislim da se presedan desio prvo sa Kostićem, a potom i sa nekadašnjim vlasnicima kompanije „Marbo“. Uvek je dobro da vlasnik bude domaće fizičko ili pravno lice, jer tada profit ostaje u zemlji. To je prvo i osnovno“, kaže on.

  Blic: Aleksić kupuje Jubmes banku

  Za Jumbes banku zainteresovan je biznismen Miroljub Aleksić, vlasnik Alko grupe, piše današnji Blic.

  U ovoj banci najveći broj akcija ima država 20,1 odsto, zatim Beobanka koja je u stečaju 6,6 odsto, a na trećem mestu je SFRJ sa 5,33 odsto akcija.

  Alfa plam sada ima 4,99 odsto udela, koja je deo Alko grupe.

  Prema informacijama Blica, na Beogradskoj berzi o početka godine se dosta trgovalo akcijama Jubmes banke, čija je cena sa 3.700 dinara u oktobru 2016. porasla na sadašnjih 5.500 dinara.

  Izvor: Novosti, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE