Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska lista ulazi u vladu Ramuša Haradinaja

  Srpska lista ući će u buduću vladu Kosova na čijem će čelu biti Ramuš Haradinaj, odlučili su danas poslanici te liste posle sastanka u Beogradu s direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem.

  Kako je rečeno na konferenciji za novinare, Srpska lista će dobiti ministarstva za povratak i zajednice, za poljoprivredu i ruralni razvoj i za lokalnu samoupravu, kao i šest pomoćnika ministara.

  „Ulaskom u tu vladu, dobićemo priliku da se izborimo za program Srpske liste“, rekao je kandidat za ministra Nenad Rikalo.

  Đurić je naveo je da odnos Srbije prema Ramušu Haradinaju neće biti promenjen.

  „On ostaje optuženi ratni zločinac i stav države Srbije prema njemu neće se menjati“, kazao je Đurić.

  Predstavnici Srpske liste su saopštili i da su uslovi pod kojima su odlučili da uđu u buduću kosovsku vladu više nego jasni.

  „Ključ svih naših zahteva je formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), na način kako je naše rukovodstvo dogovorilo u Briselu“, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

  Prema njegim rečima, tu još spada i zaštita imovine i povrataka raseljnih kao i primena kosovskih zakona kako ne bi ostali „mrtvo slovo na papiru.

  On je naveo i da će Srpska lista „sve svoje poteze povlačiti jedino u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, ne vodeći računa šta o tome misle oni koji, kako je rekao, nikada nisu bili na Kosovu i Metohiji.

  Predstavnici Srpske liste su objasnili i da su o resorima u budućoj kosovskoj vladi pregovarali s predstavnicima koalicje PAN i stranke Bedžeta Pacolija.

  Objasnili su se da su se opredelili za ministarstvo za zajednice i povratak zbog pvoratka raseljnih, za ministarstvo lokalne samouprave zbog formiranaj ZSOm a za resor poljoprivrede jer 85 odsto Srba živi u ruralnim obalstima.

  „Život Srba na Kosovu i Metohiji nije lak a povratak je težak… i zbog njih smo ušli u proces koji nije bio lak“, rekao je jedan od kandidata za ministra Dalibor Jeftić.

  Predstavnici Srpske liste odbacili su, kao i Đurić, kritike dela opoziconih stranaka iz Beograda zbog ulasku u vladu Kosova koju će predvoditi Ramuš Haradinaj, koga Srbija potražuje zbog navodno počinjenih ratnih zločina.

  Đurić je rekao i da će aktulena biti šesta vlada na Kosovu i Metohiji u kojoj od 1999. godine ulaze Srbi.

  „Ulazili su i za vreme (Vojislava) Koštuncie i za vreme (Borisa) Tadića, ali je sada razlika što će od ovih ljudi (Srpske liste) zavisiti odluke u parlamentu“, rekao je Đurić.

  Naveo je da odluku Srpske liste kritikuju iz „udobnih fotelja“ oni kojima su Kosova i Metohija služili kao bankomat i koji, poput Saša Jankovića dok je bio zaštinik građana nikada nije spomenuo ljudska prava Srba u pokrajini.

  Odbacio je kritike i Bojana Pajtića, Boška Obradovića, Vuka Jeremića i Sande Rašković Ivić o odluci Srpske liste da uđe kako je rekao u buduće pokrajinke institucije.

  „Zavetovali smo se da ćemo biti i u dobro i u zlu s predstavnicima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da ćemo podržavati srpske predstavnike u svakoj prilici“, rekao je Đurić.

  Pred nego što su predstavnici Srpske liste saopštili da će ući u kosovsku vladu, Đurić je naveo i da će svaku odluku o tome oni doneti sami i da će ih zvanični Beograd podržati bilo kakvu odluku da donesu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP Visar Kryeziu

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE