Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sreten Savković

  „Pojedinac je zadovoljan kada oseća pripadnost organizaciji“

  Sreten Savković, generalni direktor ABL grupacije, u razgovoru za BIZLife otkriva kako napraviti ravnotežu između planiranih potreba i potrošnje radi osiguravanja stabilnog rasta jedne kompanije.

  Kada se Savković, kao dvadesetčetvorogodišnjak, pridružio kompaniji ABL, bila je to mala porodična firma, sa četiri zaposlena i jednom jedinom delatnošću: distribucija kancelarijske opreme na teritorije Velike Britanije.

  „Prepoznao sam veliki potencijal za napredak, kako lični tako i kompanijski. Bili su mi jasni benefiti koji bi nastali u slučaju da se pokrene proizvodnja u Srbiji”, govori. Imao je pravo. Danas ABL broji više od 50 zaposlenih, ima proizvodni pogon u našoj zemlji i dva distributivna centra, kroz koje se plasiraju proizvodi širom EMEA regiona.

  „Vlasnici smo prestižnih internacionalnih sertifikata, koji svedoče o najvišem kvalitetu uređaja koje jedna kompanija može da poseduje. Sama činjenica da iz godine u godinu ulažemo u kvalitet robe i usluga dovodi do kontinualnog rasta broja komitenata i širenja tržišta”, jasan je.

  • Koja su vam trenutna zaduženja i koliko se razlikuju u odnosu na period pre kovida?

  Kada sam počeo, imao sam jasan cilj ispred sebe – šta želim i koja je moja uloga u organizaciji. Takođe mi je bilo jasno da uspeh ne dolazi preko noći i da razvoju moram pristupiti analitički, a da pritom zadržim produktivnost i kreativnost. Mom razvojnom putu u velikoj meri doprinela je saradnja sa starijim kolegama i njihova nesebična volja da sa mnom podele svoja životna iskustva i stečena znanja. Njihovo iskustvo i njihovi saveti, u kombinaciji sa mojom ambicijom i samoinicijativom, bili su odličan recept i garancija za uspeh. Samim tim, veliku zahvalnost dugujem Ianu Lavriju, Draganu Sretenoviću i Miloradu Pašajliću. Mnogobrojni uspešni projekti koji su tokom godina realizovani i kredibilitet koji sam sticao tim rezultatima doveli su me do imenovanja za generalnog direktora ABL grupacije.

  Za razliku od perioda pre kovida, kada su u mojoj nadležnosti bili proizvodno-razvojni procesi, nakon njega sam preuzeo inicijativu i implementirao niz mera za stabilizaciju poslovanja u vanrednim okolnostima, a neretko sam, sa velikom pažnjom da ne nanesem štetu blagostanju zaposlenih, donosio restriktivne mere koje su obezbeđivale održivost kompanije.

  Sreten Savković, generalni direktor ABL grupacije

  Sreten Savković, generalni direktor ABL grupacije

  Danas, nakon što smo se manje-više svi adaptirali na kovid, a preduzete mere u najvećoj meri održale kompaniju, vreme je za nove izazove. Sa velikim entuzijazmom i željom za kontinuiranim rastom, preuzimam zaduženja i kontrolu nad celokupnim poslovanjem grupacije u domenu kreiranja i sprovođenja strategije poslovanja.

  • Krizni menadžment vas, reklo bi se, posebno zanima. Šta najviše volite u svom poslu?

  Krizni menadžment je samo jedan od terena na kom se dobro krećem. Najviše volim da ličnim primerom podstaknem kolege da pomeraju granice svojih mogućnosti. U tom procesu veliku ulogu igra emocionalna inteligencija zaposlenih, odnosno njihova sposobnost adaptacije i racionalni odnos prema zahtevima i pritiscima okoline. Ulogom lidera preuzimate na sebe i odgovornost da svakom pojedincu u okviru organizacije pronađete odgovarajuću ulogu, jer nisu svi zaposleni jednako asertivni i samouvereni. Stoga, pravi izazov i najveće zadovoljstvo kod upravljanja ljudima leži u otkrivanju motivacije, ali i stimulacije. Kada proniknete u taj segment, svaki zaposleni ispred sebe ima jasan cilj i putanju kojom ide kako bi organizacija ostala na pravom putu i u najizazovnijem periodu.

  • Kako motivisati zaposlene i učiniti da se osećaju dobro i privilegovano?

  Opšte je poznato da je dobar radnik – zadovoljan radnik, a ono što u velikoj meri svakog pojedinca čini zadovoljnim jeste osećaj pripadnosti organizaciji, priznavanje zasluga za lični doprinos u ostvarenju zajedničkih ciljeva.

  Kao u šahu, ako birate dobre poteze i gledate dugoročno, čak i „pešak” može preuzeti ulogu „kraljice”.

  • Šta je, imajući u vidu značajne turbulencije na globalnom tržištu, trenutno najveći fokus kompanije? Koji problem posebno rešavate i kako unapređujete sistem?

  U vremenu turbulentnih dešavanja na globalnom tržištu, narušenih lanaca snabdevanja i otežanih transportnih uslova jedan od najvećih izazova je obezbediti stabilne izvore snabdevanja repromaterijalom i ostati pouzdan partner našim klijentima. U sferi digitalizacije, kroz razne edukacije zaposlenih i implementaciju brojnih softverskih rešenja, trudimo se da organizaciju podignemo na viši nivo, kako bismo kroz adekvatne projekcije i proverene odluke napravili balans između planiranih potreba i potrošnje i osigurali stabilan rast kompanije.

  Treba birati dobre poteze i gledati dugoročno

  Treba birati dobre poteze i gledati dugoročno

  • Kako vidite sebe za pet godina?

  Iako bih na ovo pitanje najradije odgovorio tako da sebe vidim potpuno rasterećenog od poslovnih aktivnosti, a posvećenog porodici i uživanju u hobijima, imajući u vidu moj karakter, bojim se da je ovakav scenario malo verovatan. Ljudi poput mene uvek pronađu neki novi cilj i neki novi izazov koji im daje svrhu.

  • Znamo da volite „ofroud” vožnje. Koliko vam znači ovaj hobi u pogledu uspostavljanja ravnoteže između privatnog i poslovnog segmenta i koji su vam omiljeni tereni za vožnju?

  Vožnja kvadom je relativno nova strast u mom životu, ali se pokazala kao vrlo efikasna za rasterećenje od dnevnih obaveza u toku nedelje. Buka motora i fokusiranost na nepristupačne terene odlično odvraćaju pažnju od telefonskog zvona i razmišljanja o poslu. Trenutno imamo ustaljen tim zaljubljenika u „ofroud” vožnju, sa kojima, kada to vreme dozvoli, obilazim ruralne predele Šumadije i okoline.

  • Na koji još način trošte svoje vreme kada niste na poslu?

  Pored vremena koje provodim sa porodicom i na „ofroud” vožnjama, pronašao sam sebe u još jednom sportu koji podrazumeva savladavanje prepreka u prirodi. Otkako znam za sebe, rekreativno se bavim nekim vidom sporta, ali nije samo fizička priprema i izdržljivost to što me motiviše. Avanture u prirodi, kakve su Tribalion OCR trke, zahtevaju, pored fizičkih predispozicija, i ozbiljan nivo psihičke snage, a to je ono što me trenutno najviše ispunjava i zadovoljava moj takmičarski duh. 

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE