Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srednjoškolci iz Kragujevca idu u Brisel!

  Učenička kompanija „Lego Buzz” iz Prve kragujevačke gimnazije osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u ponedeljak i utorak. Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom posebnih ramova sa senzorima koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu a pčelar ima konstantan uvid u stanje svoje pčelinje zajednice. U julu će pet kragujevačkih srednjoškolaca i njihova nastavnica-mentorka predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Briselu na kome će učestvovati i učeničke kompanije iz 35 zemalja.

  Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „S Mass” (Gimnazija „Bora Stanković“, Niš) sa specifičnim proizvodom od „pametne mase“ koja razvija finu motoriku kod dece, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Eko Kom” (Školski centar „Nikola Tesla“, Vršac) koji koriste otpad iz procesa prerade grožđa radi proizvodnje i prodaje organskog đubriva.  Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Rain Drop(Srednja škola „Sveti Ahilije“, Arilje) koji iztađuju sisteme za automatske navodnjavanje.

  Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Delta Siti, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Godina preduzetništva“ koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

  sajam-kompanija1

  Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade Preduzetnikus za najboljeg nastavnika godine (Bratislav Vasić, Ekonomska škola, Niš) i najboljeg poslovnog volontera godine (Vlaisav Filipović, UniCredit banka).

  Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj i kompanija TeleGroup i ManpowerGroup.

  Dostignuća mladih u Srbiji je nevladina organizacija koja već 12 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE