Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbiji fali 6.000: STRANCI kupuju naše firme zbog VOZAČA?

  Srbija se suočava sa nedostatkom oko 6.000 vozača koji poslednjih godina odlaze uglavnom u zapadnoevropske zemlje.

  Nemačkoj nedostaje oko 80.000 profesionalnih vozača. Svaki treći će uskoro otići u penziju, a razmišlja se da bi novo zanimanje mogla da učini atraktivnijim veća plata.

  Dok Velika Britanija potražuje oko 58.000 vozača cisterni, transportnim preduzećima u Srbiji nedostaje oko 6.000 profesionalnih vozača kamiona. Mladi radije biraju druga zanimanja ili voze za strane kompanije.

  Slavoljub Jevtić, predsednik Nacionalne asocijacija špediterskih društava i agenata P.U. „Transport i logistika“ istakao je za RTS da Srbiji nedostaju tri kategorije vozača, piše RTS.

  U prvoj su vozači međunarodnog transporta kojih i najviše nedostaje, u drugoj oni koji rade samo u domaćem transportu a u trećoj vozači u distribuciji, odnosno snabdevanju velikih gradova.

  U principu je, navodi, veliki problem za sve kompanije koje se bave organizaciom transporta ili špediterske kompanije koje rade sa transportnim ili vozačkim da se obezbedi neophodan broj vozača u ovom trenutku.

  „Jedan od novonastalih problema je i da smo došli u situaciju da je dosta naših vozačkih kompanija osnovalo kompanije u inostranstvu da bi mogli da rade i vozači sada odlaze tamo kod njih. A drugi problem je da određene kompanije iz Zapadne Evrope dolaze u Srbiju i kupuju naše firme kako bi pre svega obezbedile vozače“, objasnio je Jevtić.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE