Srbiji bespovratno 95 miliona evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbiji bespovratno 95 miliona evra

  Srbija i Evreopska unija potpisale su u Briselu prvi deo finansijskog sporazuma IPA 2016 za Srbiju, prema kojem će Srbija od Unije dobiti 95,1 milion evra, dok je ukupna vrednost sporazuma 166,4 miliona evra.

  Prvi deo sporazuma su potpisali srpska ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Jokismović i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, a taj deo sredstava u ime Srbije će realizovati Delegacija EU u Srbiji, saopštio je beogradski EU info centar.

  Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) je usmereni mehanizam koji je EU stvorila s ciljem pružanja pomoći zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj tokom procesa njihovog pristupanja Uniji.

  Od 95,1 milion evra, za podsticanje konkurencije u Srbiji biće izdvojeno 48,7 miliona evra, za pomoć Srbiji u procesu evropskih integracija 35,8 miliona, za pravosuđe pet miliona, a za druge sektore 5,6 miliona evra, navodi se u saopštenju.

  Od predviđenih 48,7 miliona evra za podsticanje konkurencije, 23,7 miliona biće namenjeno projektima usmerenim na podršku malim i srednjim preduzećima, dok je 25 miliona evra predviđeno za podsticanje konkurentnosti i zapošljavanja na lokalnom nivou, dodaje se u saopštenju.

  Do kraja godine biće potpisani i ostali delovi finansijskog sporazuma IPA 2016 za Srbiju, u vrednosti od 71,3 miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE