Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija uvezla 40 tona meda iz Moldavije – cena 2 EUR

  Kako nezvanično saznaje Savez pčelarskih organizacija Srbije krajem aprila je u Srbiju uvezena prva ozbiljna tura meda iz Moldavije, 40 tona, po konačnoj ukupnoj ceni od 2,2 evra po kilogramu, a uskoro se uvoz nastavlja novim kontigentom, navodi se na njihovom sajtu.

  „Do sada su u Srbiju uvožene simbolične količine meda, uglavnom su to bili pojedini medovi sa ekskluzivnih lokacija i država. Međutim, upravo je krenuo pravi uvoz meda“.

  Od 2009. godine SPOS upozorava da je neophodno da se napravi domaći brend meda „kako bismo se odupreli jeftinim medovima kada budu počeli da se uvoze u pogodnom trenutku za uvoznike“, navodi se dalje.

  „Takođe smo upozoravali da će sve ozbiljnija sistemska borba protiv falsifikata na kraju dovesti do uvoza meda često sumnjivog kvaliteta (ali i pravog meda) po nerealno niskim cenama… Zato pčelari Srbije moraju da se drže zajedno i da samostalno rešavaju svoje probleme ne bi li se zaštitili od ovakvih legitimnih i legalnih nastojanja privatnog kapitala, koji nama ne odgovaraju, te moramo drugim legitimnim i legalnim nastojanjima da se borimo protiv takve pojave“, rečeno je iz Saveza.

  Uvoz 2018. godine – 43 tone meda?

  U Srbiji se pčelarstvom bavi oko 30.000 domaćinstava, ali je zvanično registrovano 15.000 pčelara. U stacionarnim i selećim pčelinjacima širom zemlje ima između 850.000 i milion košnica. Proizvodnja meda u Srbiji variraod 6.000. do 9.500 tona godišnje.

  Statistika kaže da je u Srbiji 2018. godine proizvedeno oko 9.000 tona meda, izvezeno 2.774 tone u vrednosti 12,4 miliona dolara. Uvezene su 43 tone meda, za šta je potrošeno 266.000 evra.

  Cena meda u EU varira iz godine u godinu i kreće se od pet do sedam evra za kilogram bagremovog meda i četiri do 4,5 evra za kilogram livadskog.

  Izvor: BIZlife/Večernje Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE