Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija pregovara sa kineskim IT gigantom o 5G mreži

  U Kini se trenutno pregovara sa najvećim proizvođačem opreme, kompanijom Huavej, o instaliranju 5G mreže i u Srbiji.

  Reč je o petoj generaciji mobilnog interneta koja, između ostalog, donosi višestruko uvećane brzine protoka i veću pokrivenost. Brzina bežične konekcije bila bi 10 do 100 puta veća od trenutno dostupne. Ipak, brzina je samo jedna od prednosti.

  „Mobilne mreže prenose podatke putem vazduha koristeći frekcencije od na primer 700 megaherca. Niske frekvencije slabije prenose podatke, ali imaju veći raspon. Da bi se postigle obećane brzine koje najavljuje 5G, potrebno je korišćenje visokog raspona frekvencija između 24 i 100 gigaherca“, rekao je osnivač kompanije Huavej Ren Zenfing.

  Zahvaljujući poboljšanim karakteristikama mreže, približićemo se danu kada će automobili bez vozača međusobno komunicirati sa lakoćom, dok će prenošenje ultrarealističnih video-materijala biti uobičajeno.

  Jasno je da je reč o revolucionarnom koraku koji će promeniti svet. „Jednostavno, autonomne vožnje kod automobila nema bez 5G mreže. Samo u jednom gradu treba imati minimum 2.000 zemaljskih stanica da bi automobili sami komunicirali“, kaže Zenfing.

  Kao i uvek kad se uvodi nešto novo, potreban je dogovor o jedinstvenim standardima koje će svi primenjivati.

  Kako je dogovor o specifikaciji već postignut, provajderi i proizvođači hardvera mogu da počnu sa planiranjem proizvodnje čipova koji će funkcionisati u okviru 5G mreže, kažu stručnjaci.

  U višednevnoj poseti Kini boravi premijerka Srbije Ana Brnabić, gde se sastala i sa predsednikom najmnogoljudnije zemlje Si Đinpingom.

  Premijerka se u Šangaju sastala i sa predstavnicima kineskih kompanija Huavej, Hbis i Banka Kine. Hbis je 2016. preuzeo Smederevsku železaru, a Kineska banka ima predstavništvo u Srbiji od 2017. godine.

  Na sastanku sa potpredsednikom kompanije Huavej najavljena je saradnja u oblasti 5G tehnologije, a kompaniji je ponuđeno da preuzme deo data centra, koji Srbija gradi u Kragujevcu.

  Izvor: RTS, agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE