Srbija potpisala Sporazum sa EAEU, a stigla i PORUKA iz Brisela

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija potpisala Sporazum sa EAEU, a stigla i PORUKA iz Brisela

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijeri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana, i predsedavajući Kolegija Evroazijske ekonomske komisije Tigran Sarkisjan, potpisali su Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

  “Ovo mnogo znači za Srbiju, razvoj, konkurentnost i životni standard građana. Ovim otvaramo tržište od 183 milona ljudi. Bili ste partneri i na tome hvala”, rekla je Brnabić na sednici u Moskvi.

  Sporazum stupa na snagu pošto ga ratifikuju parlamenti svih šest država potpisnica, a premijerka je pozvala sve učesnike da se to učini brzo.

  Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da očekuje da će Srbija potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom Unijom imati povećanu trgovinsku razmenu jer će pojedini proizvodi biti oslobođeni carina.

  Sporazum proširuje listu proizvoda koji mogu da se uvoze na teritoriju EAEU bez carine, povećava kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan.

  Sporazumom su obezbeđene godišnje kvote od 2.000 tona cigareta, 35.000 litara čistog alkohola, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira za izvoz u EAEU.

  Novina su i oslobađanje od carina svih vrsta kozijeg i ovčijeg sira i voćne rakije, proizvoda koji mogu da se uvoze u neograničenim količinama.

  Sporazumom je zadržan visoki stepen liberalizacije koji je postojao prema bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazhstanom i proširuje se na Jermeniju i Kirgistan.

  Sve članice EAEU dobile su godišnju kvotu od 2.000 tona cigareta, 50.000 čistog alkohola i 100 tona topljenog sira za uvoz u Srbiju. Rusija će i dalje moći da uvozi sve vrste poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bez carine.

  Zemlje EUAE će i dalje plaćati carine prilikom uvoza u Srbiju belog šećera, etil alkohola, cigareta preko kvote, korišćenih motornih vozila i guma, novih traktora i putničkih automobila proizvedenih u Rusiji.

  Carinjeni će prilikom izvoza u EAUE i dalje biti sledeći proizvodi iz Srbije: živinsko meso, određene vrste sireva, beli šećer, penušavo vino, etil alkoholi, cigarete preko godišnje kvote, pamučne tkanine i prediva, kompresori za rashladne uređaje, putnički automobili i traktori, korišćena motorna vozila i gume.

  Tržište Evroazijske ekonomske unije čini 183,8 miliona ljudi, a ukupan GDP iznosi 1,9 triliona dolara. Ukupna robna razmena Srbije sa članicama EAEU tokom 2018. godine iznosila je 1,1 milijardu dolara.

  Sporazume o slobodnoj trgovini EAEU do sada je potpisala sa Vijetnamom, Iranom i Singapurom, dok sa Indijom, Egiptom i Izraelom još uvek pregovara o sličnim sporazumima.

  A kad uđemo u EU…

  Na dan kada je Srbija potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, iz Brisela i zvanično ukazuju da Srbija može da bude deo sporazuma sa drugim zemljama i organizacijama, sve dok ne postane članica EU.

  Portparolka EU Maja Kocijančič rekla je da će na dan ulaska u EU Srbija morati da se povuče iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

  Objasnila i da u pitanju nije nikakav “novi uslov”, već opšte pravilo koje važi za sve kandidatske zemlje koje žele članstvo u EU.

  Bez obzira na ulazak Srbije na slobodno trgovinsko tržište Evroazijske unije, u Briselu naglašavaju da EU i dalje ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije, sa 63 odsto ukupne trgovine uz “zadovoljavajući rast i dinamiku”.

  “Trgovina sa Rusijom iznosi manje od deset odsto ukupne srpske trgovine dok su evropske investicije u Srbiji deset puta veća od ruskih”, navode u Evropskoj komisiji.

  Iz Brisela i ovim povodom još jednom podsećaju na obavezu Srbije da se tokom pristupnih pregovora usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

  Izvor: Beta, RTS

  Foto: Vlada Srbije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE